L'escola La Mirada, voluntat política i necessitat educativa

Pere Soler


Publicat: el 17/nov/21
Opinió| Columnes

El nostre compromís amb la construcció de la nova escola La Mirada és absolut. Des del primer moment el grup municipal socialista ha treballat per fer realitat que la 12a escola d'Infantil i Primària pública de Sant Cugat veiés la llum. És més, també apostàvem per una possible 13a escola, fet que la gestió del dia a dia ens posa en qüestió, actualment, davant l'evolució de l'alumnat a la nostra ciutat.

Hem estat de manera incondicional sent lleials quan van començar els tràmits a inicis del 2016 per a la seva possible construcció, donant suport, recollint la reivindicació de la comunitat educativa i dels partits d'esquerra al consistori, que aleshores estàvem a l'oposició i ara al govern, amb el ferm compromís per fer realitat el projecte. Vam assumir el canvi d'emplaçament a Volpelleres per accelerar el procés, renunciant a una escola en ple centre de la ciutat. Malgrat no ens agradava, vam facilitar l'aprovació de l'acord respecte a la forma de pagament, on l'Ajuntament avançava els diners de la construcció de l'escola, i no en recuperava la totalitat, i vam expressar el greuge econòmic, però ens pesava més la voluntat d'inici de les obres que la pèrdua econòmica del municipi.

El curs 2016-2017 es va iniciar el curs escolar en uns mòduls prefabricats en el barri de Volpelleres, d'aquesta manera, s'havia assolit la primera fita, que a posteriori havia de dur a la culminació de l'escola en un nou edifici també integrat en un entorn privilegiat. Des de les administracions governades per Convergència es va planificar el model, el projecte, el calendari i la ubicació. Finalment a finals del 2018 es va iniciar la redacció del projecte, sense preveure les possibles traves urbanístiques.

Amb el canvi de govern progressista, sens dubte més sensible amb l'educació pública i amb les necessitats de la ciutat, es posa a treballar apostant per minvar els temps de construcció de La Mirada. Malgrat la voluntat política, el projecte no és realitzable per les exigències legals de Protecció Civil i la franja de seguretat obligatòria per la línia propera de RENFE. Per tant, la ubicació s'havia de modificar i, en conseqüència, el projecte, i la construcció de l'escola pateix de nou un retard.

Les àrees implicades de l'Ajuntament, han estat remant totes en la mateixa direcció, amb rigor i celeritat, i s'han iniciat tots els procediments en els terminis que les normatives estipulen, per evitar que el projecte s'aturi o es retardi. Els partits que formen part del govern, i el propi govern de la ciutat tenen el ferm compromís de poder fer realitat La Mirada el més aviat possible.

Com s'ha pogut veure, hi ha hagut formacions polítiques que no han sabut estar a l'alçada de les circumstàncies. Han estat deslleials al projecte, han trencat la unitat d'acció, han contribuït a generar confusió, tot i que haguessin pogut fer els canvis necessaris quan tocava fer-ho, ja que ostentaven plenes responsabilitats a la Generalitat i a l'Ajuntament, però no ho van fer.

L'escola La Mirada seguirà creixent, adaptant-se a les noves necessitats fins a la construcció definitiva del nou edifici. El govern municipal seguirà amb el diàleg constant i s'ha compromès a posar els recursos necessaris, o demanar-los al Departament d'Educació, i fer possible el projecte, informant a temps real de l'evolució de tot el procediment, donant seguretat i confiança a la comunitat educativa de l'entorn de La Mirada. Per estar al costat de les famílies i del claustre, esmerçant tots els esforços per anar complint els tràmits i requisits, fent el què sigui necessari per tal que la construcció no pateixi més entrebancs.

PERE SOLER és 1r tinent d'alcaldia de presidència, economia i hisenda, i primer secretari del PSC