Si em punxen no en treuen sang
Francesc Duch
Publicat: el 17/mar/21
Opinió|
Columnes
Doncs sí, escoltada la presentació de la moció de Junts del ple de març demanant un pla de xoc per resoldre l'endarreriment en la concessió de llicències, l'astorament personal és immens. Fa anys que estic professionalment vinculat al servei que tramita les llicències del nostre Ajuntament. He vist i patit en primera persona la manca de voluntat política dels governs convergents, la manca d'empatia de la seva direcció i la desesperació dels tècnics del servei davant la creixent acumulació d'expedients des de com a mínim l'any 2016.
Situacions que avui podrien estar resoltes si l'any 2018 s'hagués aprovat un pla de millora com el que hem presentat fa uns dies, i que cap normativa fiscal ni jurídica impedia fer-ho. Només calia la voluntat política de resoldre la situació i per això és necessari també preguntar-se per què no existia aquesta voluntat política.
Per no quedar-me en el titular, detallaré algunes d'aquestes mesures que no van fer ni proposar i que han conduït a què aquest govern no tingui encara una solució en marxa, però sí un PLA treballat, les accions principals del qual podran per fi implementar-se en els propers mesos. Pla que es pot consultar a la pàgina web de l'Ajuntament de Sant Cugat.
L'Ajuntament, per tal de contractar un treballador, necessita disposar d'una borsa de professionals. Aquestes borses cal anar renovant-les cada dos anys per tal de poder, per exemple, suplir una baixa laboral, cobrir una jubilació o fer un nou contracte. Però el govern anterior es va oblidar de fer diverses d'aquestes renovacions, que administrativament triguen molts mesos, especialment per a tècnics altament qualificats, com poden ser els arquitectes.
El nombre de llocs de treball que pot crear una administració està molt limitat per llei. Això fa que sigui molt important la planificació. Cal anar consolidant els llocs de treball necessaris per resoldre la feina en els terminis obligats, especialment quan hi ha increments sostinguts de la càrrega de treball. Però en el servei de llicències es van anar renovant contractes temporals sense consolidar-ne ni un durant anys i posant en risc el servei a cada finalització d'aquests contractes que per llei tenen les renovacions limitades.
Tampoc es va fer un treball de millora interna de processos conjuntament amb els treballadors, ni es van atendre les diverses propostes que es van fer per escrit a la direcció per part dels tècnics, dels quals jo, personalment, en formava part.
I així tot. I així anaven. I així, sense cap vergonya, ara, la mateixa persona que ostentava la responsabilitat política d'aquest servei avui fa dos anys, ens exigeix que fem un pla de xoc per resoldre el desgavell que ni va voler ni va saber com resoldre ell.
Per sort, el nostre govern, conscient de la situació, sí que es va posar a treballar des del primer moment. El 2020 vam aprovar la creació de tres noves places d'arquitectes i la creació d'una nova borsa d'aquests professionals, alhora que s'ha elaborat un Pla de Millora per reduir els terminis de concessió de llicències als límits legals amb 12 accions de millora enquadrades en cinc eixos fonamentals: 1) millorar l'organigrama del servei, 2) incrementar i estabilitzar els recursos humans, 3) simplificar els procediments, 4) millorar els recursos tecnològics i 5) apostar per a la informació urbanística.
Segurament, un dels aspectes més emblemàtics és la creació d'un programa temporal per resoldre els expedients acumulats en els darrers tres anys. Amb la incorporació de nou llocs de treball, als que s'hi sumaran els tres arquitectes citats anteriorment, 12 són el total de persones de reforç que treballaran per posar al dia els expedients!
Potser sí que calia un canvi de govern a Sant Cugat.
FRANCESC DUCH és regidor d'ERC-MES i tinent d'alcaldia de Desenvolupament Urbà i Habitatge