Treballant per combatre l'emergència climàtica

Alba Gordó

Alba Gordó


Publicat: el 7/gen/21
Opinió| Columnes

A les portes de Nadal, es feia públic que des de l'Ajuntament de Sant Cugat hem aprovat 140 subvencions destinades a fomentar hàbits més sostenibles entre els santcugatencs. Aquesta és la convocatòria de subvencions més exitosa que ha dut mai a terme el servei de medi ambient, i que ha permès destinar més de 60.000 euros en ajudes directes per impulsar la transició ecològica a la ciutat.

123 de les ajudes assignades, i prop de 50.000 euros, s'han atorgat per a l'adquisició de bicicletes, en una aposta que complementa l'esforç per ampliar i enllaçar la xarxa ciclable de la nostra ciutat. Des de la declaració d'Emergència Climàtica hem implementat l'anella de mobilitat verda i la seva connexió amb el parc central, n'hem dibuixat el seu desplegament futur immediat, hem duplicat gairebé els aparcaments de bicicletes i patinets als centres educatius, i hem impulsat aquestes subvencions.

Un terç de l'energia que es consumeix a Sant Cugat es destina al transport de mercaderies i persones. Doncs bé, entre tots i des de tots els fronts, estem impulsant el canvi de model de mobilitat amb l'objectiu de millorar la qualitat de l'aire, desplaçar-nos de maneres més actives i reduir, de manera sostinguda, l'empremta ecològica d'una ciutat que volem europea i del segle XXI.

Aquesta és una petita mostra de la voluntat política de la lluita contra el canvi climàtic de l'actual govern del canvi a Sant Cugat. No oblidem que un dels quatre eixos de l'acord de govern va ser precisament tot allò referent a "l'Emergència Climàtica".

Hi ha mesures ja s'han posat en marxa. Una ja citada serà la implantació d'una important xarxa ciclable a la ciutat. La primera mostra ha estat la construcció de l'anella de mobilitat verda al centre que, a poc a poc, s'anirà estenent en forma d'aranya per tot el municipi, enllaçant tots els carrils bici existents amb de nous que es construiran, i aquells que de manera especial es faran entre tots els barris de la ciutat i amb les poblacions veïnes de Rubí i Cerdanyola.

Altres mesures han estat la recuperació de la "Policia Verda", la policia amb bicicleta de proximitat i que vetlla per la seguretat en tota la xarxa. Properament també posarem en marxa la zona de baixes emissions (ZBE), i no podem oblidar una fita important com són les ajudes que hem destinat per a la instal·lació d'energia solar. Sant Cugat és la primera ciutat del Principat amb més instal·lacions de fotovoltaica, gràcies a l'ordenança fiscal específica en aquesta matèria impulsada per l'Ajuntament. I n'estem orgullosos.

Totes aquestes mesures, i moltes més, es contemplen en el Pla d'Acció d'Emergència Climàtica que s'aprovarà molt aviat a l'Ajuntament.

Des d'ERC, com a partit verd, estem compromesos amb la lluita per un Sant Cugat, una Catalunya i un planeta ecològicament sostenible. Seguim!

ALBA GORDÓ és regidora (ERC-MES) de Joventut i Sostenibilitat i comissionada per l'Emergència Climàtica