Per què encara està permesa la caça?

Elisabet Capdevila


Publicat: el 8/oct/20
Opinió| Columnes

Avui s'inicia la temporada de caça al Parc Natural de Collserola, la qual s'allargarà fins a febrer. Durant aquest període de temps, es duran a terme una trentena de jornades de cacera en les que un gran nombre de conills, tudons, tords i senglars seran ferits o morts, possiblement deixant enrere a les seves famílies, amb ningú per fer-se'n càrrec. Pensant en això, em pregunto: com pot ser que encara estigui permès un fet així?

És cert que, antigament, la caça era necessària per la supervivència humana, pero això no implica que avui en dia continui sent justificada; no hi ha cap motiu ni necessitat pel qual es continui practicant un cruel acte com ho és caçar, més enllà del possible entreteniment que pugui causar als caçadors perseguir i matar a indefensos animals. Fins i tot s'ha arribat a comparar amb un esport, com si la caça es tractés d'una activitat maca i sana entre humans i animals, quan realment és una injusta matança.

És freqüent sentir que la caça respecta la naturalesa i ajuda a regular les sobrepoblacions com argument en defensa. No obstant, això no pot ser més erroni; aquesta violenta activitat només desestabilitza la selecció natural i la pròpia naturalesa, la qual s'ocuparia per si sola de recuperar i ordenar possibles irregularitats en les poblacions d'animals. Sempre hi ha alternatives, i els caçadors no tenen un perquè fer el que fan. Si no es tracta de supervivència, sinó de satisfacció o "diversió", com pot ser que la caça encara sigui legal? Si hi ha tantes vides innocents en joc, per què encara està permesa?

ELISABET CAPDEVILA és membre de la PAS