L'Esport-Educació
Albert Salarich
Publicat: el 6/jul/20
Opinió|
Columnes
Promocionar i seguir de prop l'Esport-Educació hauria de ser troncal per a una administració pública local. La vessant educativa de l'esport a tots els nivells és una gran inversió de futur. Si aconseguim que els infants puguin passar a l'edat adulta a través d'un procés d'aprenentatge reglat del que en molts països avançats anomenen 'alfabetització física', probablement aconseguirem que quan sigui adult tingui interioritzats uns hàbits saludables que els acompanyaran la resta de la seva vida.
O sigui, que transformem aquesta inversió en Esport-Educació que fem durant pocs anys en un retorn en Esport-Salut durant molts anys. Una contribució amb un retorn social enorme que agrairà el nostre sistema de salut ja tensionat, però també un pas endavant per poder assolir el que anomenem ciutats saludables.
La mateixa OMS (Organització Mundial de la Salut) ens diu que per cada euro invertit de manera exclusiva en promoció esportiva es produeix un estalvi aproximat de 50 euros en salut, acumulats en 15 anys.
Els agents o companys que poden ajudar-nos en aquest viatge són totes les entitats que treballen periòdicament amb els infants entre els 5 i els 18 anys, en qualsevol especialitat esportiva. Reglada per la via federativa o bé per altres mitjans. Cal afegir que hi ha altres aspectes positius d'aquesta inversió: per exemple durant l'aprenentatge en l'etapa esportiva l'individu adquireix unes habilitats que sumaran positivament en les seves relacions socials futures, en el seu accés al món laboral...
I amb qui ho fem tot això? Doncs amb les escoles, amb les entitats esportives i amb empreses de lleure que treballen dia a dia amb els infants i joves en edat escolar. En el cas de la nostra ciutat, tenim la sort de disposar de moltes entitats esportives, amb un ventall d'especialitats enorme. D'esport femení, mixt i masculí. Tota una riquesa que majoritàriament va endavant gràcies a l'esforç de voluntariat, que fa una funció imprescindible, amb referents de primer nivell, de casa. Un sector que aporta valor rellevant també en els àmbits de la cohesió social, de l'activitat econòmica o de promoció de la ciutat.
Tenim també la sort de disposar d'elements de diagnosi recents com és el Pla Estratègic de l'Esport creat en el mandat anterior amb molta feina i molts temps invertit en aportacions de tot el sector esportiu. Ens pot agradar més o menys, però és una bona eina, una fotografia amb recomanacions que no pot estar tancada en un calaix i ha de servir a l'actual govern per mirar cap al futur. Una de les moltes recomanacions que s’extreu del Pla és anar incrementant la despesa corrent en esports per habitant.
A partir d'aquí cal, però, que tot aquest sector treballi estretament amb l'administració local, és l'Ajuntament, de la mà del sector, qui ha de liderar les eines que potenciïn una col·laboració publicoprivada que ens enriquirà. Cal tenir les idees clares i un objectiu comú compartit que vagi més enllà de posicionaments particulars. Caldria fer molta feina que, malauradament, no veiem un cop passat un any de nou govern a la nostra ciutat. De moment, sí que hem vist la voluntat de manteniment d'instal·lacions i un pressupost que ens porta unes dades de promoció de l'esport semblants a les de 2014.
Des de Junts per Sant Cugat, creiem que caldria fer més i donar empenta a tot un ecosistema d’entitats que no només hem d'evitar que hi caigui, sinó que l'hem de cuidar, enfortir i potenciar. Fem-ho junts.
ALBERT SALARICH és regidor de Junts per Sant Cugat