Ara més mai, mantenim el nostre suport amb el poble sahrauí

Gemma Aristoy


Publicat: el 18/feb/20
Opinió| Columnes

Fa uns dies vaig tenir l'honor de ser escollida presidenta de la Coordinadora Catalana d'Ajuntaments Solidaris amb el Poble Sahrauí (CCASPS), fet que vull agrair profundament i que em dona peu a fer un recordatori d'un conflicte que ja fa 45 anys que dura. Que s'arrossega des del 1975, quan, mentre Franco agonitzava al llit i el Borbó feia de Cap d'Estat interí, els factòtums del règim van vendre l'excolònia espanyola del Sàhara Occidental al Marroc, a canvi d'importants interessos econòmics vinculats als fosfats i a la pesca, traint així les promeses realitzades al poble sahrauí i les mateixes resolucions de l'ONU per a la realització d'un referèndum per determinar el seu futur.

Després d'això ja sabem el que va passar: la Marxa Verda d'ocupació del país per part del Marroc, la guerra, l'exili i la repressió cultural, política i social en els territoris contra tot allò que fes flaire de sahrauí, el desplaçament massiu de població autòctona marroquí als nous terrenys ocupats, la creació de noves ciutats, cercant l'assimilació i la 'marroquinització' del Sàhara.

D'acord amb les últimes estimacions de l'ACNUR, unes 125.000 persones romanen encara en camps de refugiats en el desert algerià a la zona de Tindouf vivint en haimes enmig del no res i en condicions de vida absolutament precàries. D'altra banda, la repressió als territoris ocupats s'ha anat incrementant i l'observança dels drets humans està sota mínims.

Cal doncs que des dels governs locals de Catalunya mantinguem el nostre suport al poble sahrauí i als defensors dels Drets Humans al Sàhara ocupat, en la denúncia de la seva vulneració constant, així com en les iniciatives de solidaritat i cooperació de la societat civil amb les persones refugiades tant als camps com en els territoris diàspora. Alhora cal pressionar als estats i a les Nacions Unides perquè es comprometin a cercar una solució definitiva al conflicte.

Aquest és el meu compromís com a regidora de ciutadania (que inclou cooperació) de l'Ajuntament de Sant Cugat i com a nova Presidenta de la CCASPS.

GEMMA ARISTOY és regidora d'ERC-MES