Allò que és obvi

Marco Simarro


Publicat: el 6/des/19
Opinió| Columnes

Vivim temps estranys. Temps en què el neoliberalisme ens ha trinxat tota lògica comunitària. Ens ha fet més individualistes, menys preocupats pels demés i per allò que succeeix al nostre voltant. Ens ha fet percebre'ns dissociats de la resta d'humans, com si no fóssim una espècie, la humana, social i cultural, per naturalesa interdependent. Una espècie que necessita dels altres per sobreviure i tirar endavant. Vivim temps curiosos, en què hem de defensar allò que és obvi, que diria Bertolt Brecht. I per obvi, entengui’s socialment just i legítim.

A poc a poc anem perdent la noció de comunitat, inclús de societat. Es qüestiona amb facilitat la necessitat dels serveis públics universals i s'accepta, sovint, amb alarmant despreocupació la privatització dels mateixos. Ens acostumem a veure lògic que cadascú pagui pel que fa servir i no que aportem tots en funció del què tenim pel bé comú (tarifació social, en paraules modernes). És per això que és molt important combatre en el camp de les idees la lògica neoliberal. Ara bé, també hem de ser capaços de dur a la pràctica canvis substancials. Demostrar materialment que podem gestionar els béns comuns en funció de les necessitats de cadascú es revela imprescindible si pretenem sobreviure com a societat.

De la mà d'aquestes reflexions i d’una voluntat de voler fer les coses diferents amb la mirada posada en la justícia social, ens hem compromès a municipalitzar l’aigua a Sant Cugat. Per què? L'aigua és, com tantes altres coses, un element bàsic per a la vida. No és cap caprici ni se'ns presenta com tants d'altres i prescindibles béns de consum. L'aigua és vida, i la vida no és ni hauria de ser un negoci. Cal preguntar-nos perquè hi ha qui es lucra amb la gestió de béns comuns i necessaris per a la vida. I cal posar-hi fi amb una proposta de gestió pública, que pensa abans en les persones que no pas en el rendiment o el lucre privat.

Amb aquest tema, a Sant Cugat, potser estem de sort. Potser estem en el millor moment. El contracte amb Sorea finalitza aquest mandat i tenim una tinència d'alcaldia dedicada a l'estudi i la posada en pràctica de les municipalitzacions. És més, justament pel que fa a aquesta qüestió, sabem que 8 de cada 10 catalans, diuen que la gestió pública de l’aigua és millor que la privada per garantir-ne un preu raonable, un repartiment equitatiu i un ús ambientalment responsable (dades Gesop, 2019). Tenim les eines, tenim el relat, tenim la gent. Som-hi!

MARCO SIMARRO és regidor (CUP-PC) de Participació, Barris i Joventut