6 de desembre, res a celebrar


  • Comparteix:

oriol.cistero

Oriol Cisteró


Publicat: el 3/des/19
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Aquest divendres celebren a les espanyes el 'Dia de la Constitución', recordant la data de 6 de desembre de 1978, dia que va ser aprovada en referèndum la Constitució Espanyola. Avui vigent, 41 anys després. En aquell referèndum ERC ja va cridar a l'abstenció amb l'argument que no s'incloïa el dret d'autodeterminació dels pobles existents de l'Estat espanyol.

El temps ens ha donat la raó i ja hem vist el que ha donat de sí la constitució. Ha estat interpretada cada cop de forma més restrictiva i limitadora dels drets i les llibertats democràtiques. Cada dècada que ha complert, ha resultat més carca i casposa. No només perquè aquells joves que la van redactar es van anar convertint en vells amargats i retrògrads. Sinó perquè ells mateixos, des del poder, la van anar reinterpretant cada cop més fosca i coercitiva.

En la darrera onada reinterpretativa hem pogut veure com la Constitució és situada per sobre de la democràcia. Davant el dilema sobre què preval més, si la llei o la voluntat popular, s'esgrimeix que per sobre de tot hi ha la sagrada Constitució.

I nosaltres diem que NO! És la voluntat democràtica del poble la que ha d'estar per sobre les lleis. Són les lleis les que s'han d'emmotllar a la realitat social i política. Fer complir aquesta voluntat és la finalitat de la política, doncs altrament seríem governats per un caixer automàtic: segur, infal·lible, numèric i deshumanitzat.

Aquesta política de caixer automàtic espanyola, és la que primer, tímidament però en els darrers 10 anys de forma descarada, ha empès a la majoria de la societat catalana cap a posicions netament independentistes. I és l'única culpable que tinguem presos polítics, exiliats i centenars d'encausats pel fet de demanar llibertat i justícia.

Per això, a ERC seguirem lluitant, com duent fent fa més de 80 anys, per assolir una República Catalana de drets i llibertats. Sense renunciar a res i actuant en cada moment amb les eines que creiem ens hi acosten més.

Divendres, els republicans, res a celebrar!

ORIOL CISTERÓ és president d'ERC a Sant Cugat



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.