Oci nocturn

Aldo Ciprian


Publicat: el 3/oct/19
Opinió| Columnes

El consum abusiu de begudes alcohòliques és un dels principals problemes de salut pública en les societats modernes. L'alcohol ha estat considerat per l'OMS com una de les drogues potencialment més perilloses per a la salut física, psíquica i social de les persones, per damunt de substàncies com la cocaïna, els estimulants sintètics, els al·lucinògens i els derivats del cànnabis.

Aquest elevat índex de consum d'alcohol és especialment preocupant entre els joves, que s'inicien en el consum cada vegada més aviat (14,1 anys com a mitjana, en els últims estudis d'àmbit nacional segons un estudi publicat en el 2016) i ha donat lloc a una percepció de risc reduïda per part de la població cap a aquesta substància.

Segons les dades aportades pel Servei Català de Salut (CatSalut), només les intoxicacions etíliques van suposar unes 4.500 visites a urgències durant l'any passat.

Aquesta percepció reduïda del risc dóna lloc al fet que el seu consum s'incrementi i desemboca en problemàtiques diverses, tant en l'àmbit de la llar, la convivència veïnal, l'increment dels actes violents (baralles, agressions, robatoris...) i dels sinistres de tràfic amb especial rellevància en les zones d'oci de la nostra ciutat.

En aquest context, mereix especial atenció el que s'ha donat en denominar-se 'fenomen del botellot', o consum recreatiu de l'alcohol com a articulador del temps lliure i del caràcter social dels joves. Fenomen aquest que desemboca en conductes de risc en un ampli sector de joves i en un impacte mediambiental negatiu que produeixen els residus abandonats en les zones del nostre municipi triades per a tal fi.

És competència dels ajuntaments la supervisió del consum indiscriminat d'alcohol en espais públics del municipi, en benefici de tots els sectors de la població. I així ho reconeix la llei i experiències prèvies a manera d'ordenança en ciutats com Salamanca, Toledo, Palma de Mallorca, Eivissa o Vila-seca. Ara com ara, Sant Cugat no disposa d'una regulació del consum d'alcohol ni de cap control en els punts de venda als joves.

És per això, que aquest mes, el grup de Ciutadans Sant Cugat proposarà en la sessió plenària l'actualització de l'ordenança de civisme amb punts concrets per a evitar l'ús abusiu de l'alcohol en espais públics, així com iniciatives, fruit de la consulta amb joves de la nostra ciutat, per a tenir un oci nocturn segur i lliure de violència i abusos contra les dones.

Sant Cugat ha de ser també pionera en aquesta lluita contra l'oci de borratxera, però, al mateix temps, promoure iniciatives de diversió atractives per als nostres joves que no les empenyin a buscar l'entreteniment fora de la nostra ciutat.

ALDO CIPRIAN és el portaveu del grup municipal de Cs