Consell de barri

Ferran Villaseñor

Ferran Villaseñor


Publicat: el 4/abr/19
Opinió| Columnes

La setmana passada vam fer el darrer consell de barri Centre-Est del mandat i, per tant, de la meva etapa de regidor. Si mirem enrere en l'històric dels consells de barri podem dir que ara acabem les dues primeres fases del seu funcionament.

La primera, des del seu inici, va ser la que va portar als barris aïllats del centre a establir els seus nuclis de participació i una distribució econòmica pels dèficits d’inversió i/o per suportar part dels costos d’urbanització. A Mira-sol, les Planes i la Floresta l’assistència als consells de districte (en aquell moment) va tenir punts de reclamació i d’escolta que en alguns casos exemplificaven les promeses incompletes (urbanització) i una visió centralitzadora per part del govern municipal.

Fa vuit anys aproximadament que els consells de districte van mutar a consells de barri i es van integrar també els barris del centre i al nou creixement planificat a principis dels anys 2000, creant-se els consells de Centre-Est i Centre-Oest, agrupant-se nuclis i modificant-se reglaments.

A partir del proper mandat s’hauria de començar la tercera etapa aquesta, segons la meva opinió, hauria de comportar reflexions i actuacions al voltant dels següents eixos:

Nova divisió dels consells de barri basada en la unitat territorial, urbanística i d’usos. No té sentit que el centre històric estigui dividit en dos Consells. Considero que el consell de barri Centre-Est i Centre-Oest s’han de replantejar. Barri del monestir-Sant Francesc, Coll Favà, Can Magí i Can Barata (en tant que nucli disgregat de qualsevol) poden tenir una certa unitat i poden esdevenir un nou consell. Volpelleres hauria de tenir un consell individualitzat i barris com l’Eixample, Torreblanca, Sant Domènec o el mateix Centre-estació fins Octavià han de formar part del Consell del Centre-Oest. La Guinardera té lògica que estigui al nou consell de Volpelleres.

Els consells per què serveixen? Els del centre han esdevingut una audiència pública gran i això és positiu però els hi falta capacitat de decisió (o codecisió, també a tots els consells), una estructura administrativa mínima de funcionament i la gestió directa dels pressupostos participatius i no solament dels pressupostos (minsos) de lliure disposició. Cal replantejar la funció.

Tots els consells no tenen les mateixes necessitats. Els del centre no necessiten una desconcentració administrativa però sí una gestió de la participació que la faci més influent, no solament en la queixa, si no en la decisió. En aquest sentit que els consells puguin fer propostes al ple municipals o als pressuposts hauria de ser normal.

Han estat quatre anys molt interessants. No us faré un llistat dels projectes on el consell ha participat directa o indirectament, han estat molts. Tampoc no us posaré aquí ni els èxits ni les derrotes. El que sí que vull posar en valor és la participació que hi ha hagut durant aquests anys, les assistències als consells i als grups de treball. També cal fer un reconeixement a la representació de les entitats i fòrums per les seves aportacions i propostes i com tot ho hem fet, sempre, per consens. També un reconeixement a la vicepresidenta i la secretària del consell per la vostra participació.

Gràcies a tots els treballadors i treballadores municipals de participació que han fet que veïns i veïnes estiguin més informats i que ens heu facilitat la feina convertint-la en un plaer.

FERRAN VILLASEÑOR és regidor d'ERC-MES i president del consell de barri de Centre-Est