25N. I l'Ajuntament què fa?

Ramon Gutiérrez

Ramon Gutiérrez


Publicat: el 23/nov/18
Opinió| Columnes

Aquesta setmana la Comissió de violència intrafamiliar i de gènere de l'hospital Clínic ha fet públiques les dades sobre les agressions sexuals ateses durant el que portem de 2018. I són unes dades esfereïdores: han estat ateses 321 dones des de principi d'any, 207 d'aquestes dones ateses eren menors de 25 anys i un 25% de les dones agredides sospita que va ser drogada. Si en els dos últims mesos de 2018 continuem en aquesta tendència, acabarem l'any amb un increment de més del 30% d'agressions ateses.

Un augment del 30% en un any és una barbaritat. L'increment en el nombre d'agressions ateses s'ha duplicat en l'última dècada, però pot ser a causa tant per la conscienciació de les dones víctimes d'agressions, com d'una societat masclista on els homes resisteixen a perdre els seus privilegis reaccionant amb més violència. La dada és clara, en la totalitat d'agressions sexuals ateses al Clínic l'agressor és home.

Segurament un dels reptes més importants que ens enfrontem en la propera generació serà la lluita i posterior erradicació del masclisme i les seves violències. Per poder combatre'l amb garanties és cabdal educar en igualtat i en no discriminació a les escoles, ja des de ben petits. I per això cal destinar més recursos públics. Per posar un exemple, la Generalitat està destinant la meitat de pressupost que Barcelona a les polítiques contra les violències masclistes i no ha fet cap pla contra les violències des del 2015. Des de l'Estat tampoc tenim bones notícies, ja que el Pacte d'Estat ja era insuficient d'inici i actualment no s'està desenvolupant ni als ajuntaments han arribat els recursos corresponents.

A nivell de Sant Cugat, l'Ajuntament fa campanyes publicitàries, en les quals ens pregunta què fem contra la violència masclista. A nosaltres ens agradaria saber què fa exactament l'Ajuntament, perquè en els pressupostos anuals les partides destinades a eradicar la violència cada vegada són més petites i gairebé que només serveixen per fer accions publicitàries com les del 25 de novembre i 8 de març.

Cal continuar persistint en la lluita contra les violències masclistes, posant de relleu totes les dades i desmentint els falsos arguments masclistes de 'la ideologia del gènere'. Aquest diumenge ens veiem als carrers, per una societat millor i que una meitat de la població n'agredeixi sistemàticament l'altra meitat, per una societat de persones iguals i lliures.

RAMON GUTIÉRREZ és portaveu de Sant Cugat en Comú