Una proposició de llei per limitar els preus abusius dels lloguers

Americo Ologaray


Publicat: el 1/jun/18
Opinió| Columnes

El Butlletí Oficial del Congrés dels Diputats del 13 d'abril de 2018 va publicar la proposició de llei per regular els lloguers i millorar les garanties i l'accés a l'habitatge en lloguer. Aquesta proposició de llei té com a principal novetat la possibilitat de qualificar certes zones d'un municipi com a àrees urbanes amb mercat d'habitatge tensionat i subjectar els contractes subscrits en les mateixes a un règim de contenció de renda, atenent així al compliment de la funció social de la propietat privada.

La competència per formular aquesta declaració s'atribueix a les comunitats autònomes, en virtut de les seves competències en matèria d'habitatge, amb l'excepció dels municipis de Madrid i Barcelona, per raó de la problemàtica singular i dels seus règims especials.

La seva aplicació pràctica seria que a Sant Cugat, la Generalitat en coordinació amb l'Ajuntament pugui declarar zones del municipi amb el mercat fortament tensionat i, en conseqüència, regular les rendes dels lloguers, mitjançant un índex de preus màxims de lloguer.

A més, la llei conté entre altres les següents millores pels arrendataris:

- Si l'arrendadora és una persona jurídica, el contracte haurà de prorrogar-se necessàriament.

- No es podran pactar fiances superiors a una mensualitat de renda ni garanties addicionals i tampoc repercutir a la part arrendatària les despeses derivades de la gestió i formalització del contracte.

La proposta del grup parlamentari d'Unidos Podemos-En Comú Podem-En Marea modificaria el marc normatiu vigent que permet a la part arrendadora determinar de forma unilateral, i molt sovint abusiva, la renda i altres clàusules del contracte.

Establir un major equilibri entre les parts que negocien un contracte de lloguer i regular el preu del lloguer millora el dret d'accés a un habitatge digne i el compliment de la funció social de la propietat.

Amèrico Ologaray Orti és membre de Catalunya en Comú