Els compromisos estan per complir-los

Ramon Gutiérrez

Ramon Gutiérrez


Publicat: el 12/gen/18
Opinió| Columnes

La nostra ciutat és indubtablement una ciutat verda i això forma part de l'orgull de molts dels i de les que hi vivim. Però aquesta 'verdor' és conseqüència d'una horitzontalitat que, en realitat, fa que el nostre model de ciutat no sigui del tot sostenible. Els efectes en la mobilitat, l'impacte sobre el territori, en la despesa d'aigua i energia... És per això que cal que ens responsabilitzem molt i que prenguem consciència de les contradiccions pel planeta que suposen els nostres privilegis.

El canvi climàtic no es pot entendre si no és des d'una perspectiva global. Però les polítiques de lluita contra aquest s'han de desenvolupar a escala local. L'Ajuntament de Sant Cugat en moltes ocasions ha fet públic el compromís de la ciutat a favor de les accions ecologistes i en contra del canvi climàtic. Això s'hauria de traduir en accions clares, urgents i transformadores. I no és el cas.

Fa just dos anys el ple municipal va aprovar una moció per elaborar un Pla Integral de Sostenibilitat, que recollís aquelles accions que s'estan desenvolupant, però, sobretot, que plantegés uns nous objectius de ciutat pel que fa a la mobilitat, l'aigua, el model de consum... Alhora és important fer-ho de forma participada amb treballadors i treballadores municipals, entitats o partits polítics perquè les accions en contra del canvi climàtic han de comptar amb una ciutadania conscient dels problemes i de les solucions, una ciutadania exigent i mobilitzada. Passats dos anys seguim igual que estàvem, sense conèixer la diagnosi sobre la situació del nostre municipi i sense activitat destacable de la Comissió de seguiment de l'Agenda 21 que es va redactar fa 17 anys.

Alhora s'han assumit altres compromisos, com fer una anàlisi de la gestió de residus a la nostra ciutat, una anàlisi que només s'ha fet de forma inicial compartint unes dades insuficients i sense cap calendari o plantejament de terminis.

Com afrontarem el nostre principal repte, que és fer el planeta habitable, si ens costa tant aturar-nos a analitzar i buscar solucions compartides? Com pot ser que un govern municipal que se sent orgullós del model de ciutat que tenim no sigui conscient de la importància de les polítiques ambientals? Any rere any es redueixen les partides del pressupost municipal en qüestions de sostenibilitat i els compromisos que assoleix el ple no els compleix. Si l'estratègia és deixar que passi el temps per no aplicar mai solucions valentes, s'equivoquen. La lluita contra el canvi climàtic no pot esperar.

RAMON GUTIÉRREZ és portaveu d'ICV-EUiA