Els contenidors de roba usada

Víctor Alexandre

Víctor Alexandre


Publicat: el 1/des/17
Opinió| Columnes

A la meitat de l'estiu que ja hem deixat enrere, l'ONG Humana va publicar les dades relatives a la roba usada que els seus contenidors de Sant Cugat havien recollit en el decurs del primer semestre d'enguany i es felicitava per l'augment experimentat amb relació al mateix període de l'any 2016. Humana, que té cinquanta-dos contenidors al municipi, havia recollit 85.335 quilos de roba, xifra que suposa un creixement d'un 4,24%. Pel que fa al conjunt de Catalunya, amb un 4,58%, el creixement ha estat similar. En total s'han recollit 2.430 tones, 106 més que l'any anterior.

Aquests contenidors, com també els de la cooperativa Roba Amiga, fan una tasca extraordinària, perquè no sols permeten la reutilització de roba per part dels sectors més desafavorits de casa nostra i de diversos països de l'Àfrica, sinó perquè, com diu l’actor britànic Jeremy Irons, 'no té cap sentit cremar els recursos constantment; ens cal una reorganització i també molta voluntat'. Jeremy Irons ha viatjat a molts punts del continent, d'acord amb un programa de la Comissió Europea destinat a promoure la sensibilització dels països rics i fomentar la consciència col·lectiva sobre la necessitat de preservar el medi ambient, i és una persona molt compromesa en aquest àmbit.

Tot amb tot, caldria que els contenidors destinats al reciclatge tèxtil fossin menys vulnerables, tècnicament parlant, i que el seu contingut fos més inaccessible per a les organitzacions rapinyaires que es dediquen a buidar-los amb finalitats que no tenen res a veure amb els programes solidaris d'Humana i de Roba Amiga. Jo mateix, que tinc un d'aquests contenidors ben a la vista des de casa, sóc testimoni ocular del buidatge sistemàtic que porten a terme individus 'equipats' amb Audi o BMW.

VÍCTOR ALEXANDRE és escriptor i periodista