Thessaloniki: cap a la normalització de l'aparença i la cronificació del patiment (i 3)


  • Comparteix:

assun.reyes

Àssun Reyes


Publicat: el 24/mar/17
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Compartim més coses de les que pensem amb Grècia. A Grècia també tenen problemes per disposar de pisos de lloguer i contradiccions a l'hora d'adjudicar els de protecció social. I també, molt més que aquí, han d'invertir en sensibilització ciutadana. El perill d'escletxa i enfrontament social és evident, i la manipulació dels greuges comparatius entre poblacions vulnerables pot portar a situacions molt serioses irreversibles. Compartim també la manca de coordinació: els nostres enviaments de roba d'abrigar han generat al destí un problema logístic per emmagatzemar-la. Tenen mitjons de llana, anoracs i roba tèrmica per a anys! Esperem que no els calgui utilitzar-los.

Diuen per allà, i suposo que per aquí, que ja no estem parlant d'emergència en la crisi de les persones desplaçades, que ara haurem de parlar de cooperació. Depèn de com es gestioni a partir d'ara podríem estar parcialment d'acord. I això ens porta a una visió internacionalista del drama de les persones desplaçades. Però no podem fixar-nos només en Grècia perquè és aquí al costat o perquè ens és més fàcil exercir de voluntàries. És un tema global que requereix anàlisi i actuacions globals, des de l'administració i els partits polítics, però també des de la societat civil.

En arribar a casa, impactades pel detall, pels casos particulars, pel global, per la immensitat... ens trobem amb diferents notícies relacionades que colpirien i desanimarien si no ens enrabiessin: Europa creu que mentre 'acull' alguna persona, ha d'expulsar i retornar als seus països -països que no han resolt els problemes que els van fer fugir-, a un milió d'immigrants 'il·legals'. I, a més, es desestima la possibilitat que les ambaixades acceptin les peticions d'asil. Abans, diuen, les tanquen. També hem sabut que el Tribunal General de la UE ha reconegut el dret dels estats membres de desestimar visats humanitaris.

Crec que la suma de les impressions rebudes i les decisions preses per les nostres autoritats confirmen que l'enfocament ha de ser global, i que ens toca fer de taca d'oli fora de les nostres zones de confort. Només la sensibilització profunda de la ciutadania, amb les conseqüències previsibles pel que fa a accions i mobilitzacions, pot canviar des de l'arrel el rumb d'aquesta tragèdia de la humanitat. I si no ho fem, no en serem espectadores, en serem còmplices. Encara que ens posem les xapes d'acollidores i ens manifestem com a tals a les tertúlies, si no ens plantegem un canvi profund dels nostres valors més arrelats, si no estem disposats a perdre individualment per una millora global, si no sentim una empatia extrema vers l'altre... Serem, com estem sent, còmplices d'aquesta barbàrie.

Voldria acabar aquesta crònica en tres articles sobre el meu viatge a Thessaloniki evidenciant que des d'aquesta globalitat, després de jugar amb diferents lemes crec que anem consensuant, sense dir-nos-ho, quins són els que perduraran, que són els que decoren els murs de Grècia i suposo que d'altres indrets que estan a primera línia: 'Fora barreres que separen els humans', 'Lluitem contra les causes que fan que els països expulsin els seus ciutadans i ciutadanes'.

A la proximitat, cal conèixer totes les possibilitats legals, portar-les a l'extrem, fer un seguiment proper, exigir a les administracions generositat i valentia en la seva aplicació. I cal voluntat de coordinació i humilitat des de les moltes organitzacions civils que estan involucrades.

Pots consultar els altres articles als següents enllaços: Primer article i segon article.

ÀSSUN REYES és coordinadora d'ICV Sant Cugat i exregidora



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.