Valldoreix recula
Ferran Margineda
Publicat: el 7/mar/17
Opinió|
Columnes
A la darrera entrevista que li feien a Josep Puig, president de l'EMD de Valldoreix, un titular ambigu deia: 'A la gent de Valldoreix no li agraden els canvis'. Crec que és un pensament que si es correspon amb el tarannà d'una part dels que hi viuen. Però que succeeix amb els que volem canviar maneres de fer o els que volem que la ciutadania que vulgui dir la seva s'expressi ja que ara per ara disposem d'un Consell de la Vila inoperant per canviar res
A quasi la meitat del present mandat i com a formació política nova a la Junta de Veïns de l'EMD de Valldoreix, els vocals de la CUP PC hem estat testimonis de la degradació del Consell de la Vila, que és l' òrgan de participació ciutadana de Valldoreix.
Així com la junta de veïns de l'EMD és la cambra executiva de Valldoreix i l'audiència publica és l'espai on la ciutadania pot preguntar o interpel·lar al govern, el Consell de la Vila ve a ser un espai de participació de caràcter consultiu i no vinculant amb unes funcions que resten difuminades entre les competències informatives de la junta, l'espai de preguntes de l'audiència o els espais de treball tancats dels consells sectorials.
Els motius per que el Consell de la Vila hagi arribat a aquest punt crític són els següents:
1.- No haver-lo dotat de continguts que generin propostes. No s'ha dinamitzat aquest espai perquè la ciutadania proposi projectes ni s'han establert mecanismes perquè aquests trobessin una resposta institucional, materialitzada en uns pressupostos que amb la participació de totes permetessin dur a terme les propostes presentades per veïnes i veïns.
2.- Un reglament rígid que posa traves a la participació en tant que: necessita d'un percentatge mínim de membres perquè la sessió es constitueixi. Aquest fet genera frustració als presents i malgrat es duguin a terme alguns dels punts proposats a l'ordre del dia, no queden reflectits en cap acta oficial. Això ha succeït en els darrers quatre consells. També el fet que només els nomenats consellers són els únics que tenen veu desincentiva a la resta de veïnes i veïns que hi puguin assistir ja que només ho fan en condició de oïdors sense poder participar-hi.
3.- La pèrdua del correcte sentit del debat i l'absència d'objectius definits han transformat el CV en una ombra de la junta de veïns, amb discussions que deixen de ser d'interès general quan no ratllen la disputa, foragitant a veïnes i veïns que ocasionalment hi són presents.
Sense que el govern provi de resoldre aquest deriva i davant el posicionament de no perdre el temps buscant solucions al problema, s'han anat espaiant les sessions del CV, incomplint el calendari pautat, fins haver arribat al punt de dissolució de la representativitat dels seus membres. Posteriorment també s'ha deixat passar el termini per fer la crida a veïnes, veïns i entitats per a recollir candidatures que conformin novament el Consell.
I corre una brama que apunta cap a un proper arraconament i oblit d'aquesta institució, més un gir cap a d'altres formes de 'participació' més verticals.
És per tant que després de veure que no s'atén a raons, nosaltres creiem urgent reformar el Reglament de Participació Ciutadana (RCP) perquè el CV esdevingui una eina útil per a tothom. Per aquesta raó presentarem una moció al respecte mentre el Síndic de Greuges ens aclareix si es pot recular quan la tendència i l'objectiu ha de ser avançar en temes de participació ciutadana.
FERRAN MARGINEDA és vocal de la CUP-PC a l'EMD de Valldoreix