Ningú a les fosques

Ramon Gutiérrez

Ramon Gutiérrez


Publicat: el 2/des/16
Opinió| Columnes

Quan parlem de pobresa energètica i la necessitat de posar-hi remei, no parlem només de fer complir la llei a les empreses distribuïdores d'energia, que també, i no només parlem de fer que la Generalitat desplegui els reglaments necessaris per evitar la desídia de les subministradores, que també. Sobretot del que parlem és que els serveis socials fallen perquè no són capaços de detectar totes les situacions de risc. Hem de recordar que la pobresa energètica és pobresa, i que ens és molt difícil de descobrir si una persona ha deixat de pagar la llum mentre segueix anant ben vestida, alimentats o pagant el lloguer de casa seva.

És imprescindible, per tant, fer un protocol de detecció d'aquests casos i com es diu col·loquialment 'posar la bena abans de la ferida'. Això implica fer auditories energètiques a les cases de famílies en risc de precarietat, analitzar les seves despeses i els seus consums energètics i disminuir-lo mitjançant petites reformes, com per exemple millorar els aïllaments.

A Barcelona ja fa mesos que es parla dels agents energètics, persones que provenint de l'atur o de feines molt precàries, han passat per un procés de formació i ara són expertes a analitzar llars, i fer reparacions o donar consells per reduir factures. Amb accions com aquestes, que es podrien desenvolupar perfectament a Sant Cugat, no només estem combatent una situació d'injustícia, sinó que també estem apostant per treballs sostenibles, que ajuden a consolidar l'economia verda i progressar com a ciutat.

És clar que hem de posar el focus en les grans companyies i en el necessari desplegament de la Llei contra la Pobresa Energètica per part de la Generalitat, però l'Ajuntament és la primera trinxera i no podem desprendre'ns de la nostra responsabilitat.

RAMON GUTIÉRREZ és regidor d'ICV-EUiA