Smart city, smart city i smart city. Sí, i què?

Joana Barbany


Publicat: el 24/oct/16
Opinió| Columnes

La setmana del 14 al 18 es tornarà a celebrar a Barcelona, l'Smart City Congress. Una trobada anual on empreses consolidades, empreses que estan començant, centres d'investigació i recerca i centres de talent com les universitats es trobaran per posar en comú les diferents troballes i avenços que han d'ajudar a fer més sostenible la vida de les persones.

Des de Sant Cugat ja fa temps que vàrem tenir clar que la incorporació de tecnologia en la gestió dels serveis que prestem a la ciutadania ens havia d'ajudar a fer-los més eficients (res menyspreable en el context de crisi que hem viscut) i eficaços (que ressolguessin els problemes reals que tenim els santcugatencs i santcugatenques).

Per aquest motiu vàrem ser pioners en l'experiència de l'smart street (sí, carrer intel·ligent!). Aquesta experiència que va tenir una durada de sis mesos, ens va servir per avaluar tot de dispositius que existien al mercat, alguns funcionaven i altres no. Per cert, els que varen funcionar ens van servir per determinar els requisits tècnics que hem requerit a la renovació de les concessions.

L'smart city no és només una etiqueta de màrqueting, és també una manera de fer i d'aprofitar els recursos i la informació, i sempre per millorar la vida de la ciutadania. Com no, la seguretat també és un valor estimat i apreciat per a tots i totes nosaltres. A vegades hi ha persones que es resisteixen al canvi, però no us sembla una bona idea que la llum que ens avisa que el semàfor pels vianants està vermell, es pugui disposar d'altres formes en relació amb els hàbits i formes de viure de les persones? Això és innovació i nosaltres hi apostarem.

Les coses es poden mirar de moltes maneres, però la vessant demagògica és la més fàcil i la menys smart.

JOANA BARBANY és membre del PDECat i tinenta d'alcalde de Promoció Econòmica, Innovació i Govern Obert