Repensem l'ensenyament!
Roser Casamitjana
Publicat: el 1/jul/16
Opinió|
Columnes
Darrerament, hem pogut llegir en diferents mitjans la necessitat de reformar l'ensenyament tal com el tenim concebut avui. Es tracta d'una proposta de canvi promoguda per la Unesco, la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) , la Fundació Bofill i eduCaixa. Sembla, doncs, que la cosa és seriosa.
I de que és tracta tot plegat? De constatar que pares, mares, mestres i persones interessats en l'educació consideren que s'ha de passar d'un ensenyament de transmissió de coneixements a un altre que possibiliti als infants i joves gaudir d'experiències rellevants i amb sentit, en uns aprenentatges que els permeti esdevenir persones autònomes i amb una vida plena.
No hi ha dubte que els propòsits i les finalitats resulten d'allò més atractiu. Ara cal veure com assolir aquests objectius i com mesurar la seva consecució. Per començar els promotors han proposat un procés de treball conjunt i en xarxa amb una durada de tres anys, que han anomenat Escolanova21, al qual es poden adherir els centres després de superar una enquesta per avaluar el seu estat actual, la seva predisposició, l'interès i fins a una trentena d'indicadors. De moment ,s'hi han apuntat 26 escoles catalanes, cap d'elles del nostre municipi, la qual cosa no deixa de ser curiosa entenent que l'escola pública a Sant Cugat es considera de primera línia. És clar que tampoc en tenim cap que faci tot l'ensenyament en el sistema Escola Viva. Potser ens fan por els canvis i ja ens està be tot com està.
I, mentrestant, el dia a dia de les nostres escoles no pinta massa optimista: el pressupost del 2015 és idèntic al del 2010, s'han fet retallades importants a l'escola pública, continua sense cobrir-se les baixes des del primer dia i un llarg reguitzell de penalitats que no es cansen de posar sobre la taula mestres i ensenyants.
Crec que tots estem d'acord que l'educació és la base i el fonament de la societat; ara cal que pensem quina societat volem, la que transmet coneixements i 'saber' o la que insta a fer pensar, a tenir sentit crític, a qüestionar-se el que és dogma i a aplicar la curiositat per conèixer més i millor el món que ens envolta. Tant de bo ens en sortim!
ROSER CASAMITJANA és portaveu d'ICV-EUiA