La prostitució no és llibertat sexual
Vicenç San FranciscoVicenç San Francisco
Publicat: el 9/abr/16
Opinió|
Columnes
Fa unes setmanes, l'alcaldessa de Sant Cugat, Mercè Conesa, al costat de les alcaldesses socialistes Núria Marín (l'Hospitalet), Núria Parlón (Santa Coloma de Gramenet) i Lluïsa Moret (Sant Boi), va presentar un manifest en contra de la liberalització de la prostitució. El govern municipal d'Ada Colau es planteja abolir les multes a les prostitutes, a partir d'una proposta de Ciutadans amb el suport de Barcelona en Comú, ERC i la CUP. L'objectiu de la proposta és garantir millors condicions per a les dones que exerceixen la prostitució. Són mesures que en principi estan plenes de bones intencions, però que amb ingenuïtat amaguen l'amarga realitat del que significa la prostitució.
L'Assemblea d'Activistes Pro-Drets sobre el Treball Sexual de Catalunya, que representa els interessos de la indústria de la prostitució, defensa la liberalització plantejada per Ada Colau amb el suport d'En Comú, ERC, CUP i Ciutadans. Cal veure qui s'amaga darrere d'aquest lobby empresarial i qui es beneficia del treball de la prostitució, i és bo recordar que parlar de treballadores sexuals és una fal·làcia, ja que no tenen cap dret legal ni sindical. La prostitució és una indústria que es nodreix -en la immensa majoria dels casos- de gent en circumstàncies de vida desesperades i està relacionada amb la tracta d'éssers humans i l'explotació infantil. En realitat, la prostitució no és una elecció. Respon a la falta d'oportunitats, a la necessitat de supervivència i d'altra banda a l'acceptació de la comercialització del cos de les dones. Redueix les dones a coses que poden ser venudes i comprades.
Les experiències de liberalització de la prostitució en altres països han resultat un fracàs. A Holanda i Alemanya la legalització només ha servit perquè existeixi una minoria de dones legalitzades mentre que la majoria de les que es dediquen a la prostitució són immigrants, sotmeses a les màfies de tràfic d'éssers humans.
El model que s'ha demostrat més efectiu és el suec i el noruec. En aquests països, la prostitució està totalment prohibida i es persegueix tant al client com al proxeneta, elements decisius en aquest comerç. La lluita contra la prostitució no pot criminalitzar la dona, que en realitat és la víctima d'aquest mercadeig. Recentment el govern francès ha aprovat les mateixes mesures. Com diu la diputada socialista Olivier Maud, 'aquesta llei és essencial per a nosaltres. No es pot seguir considerant normal comprar el cos d'una persona'.
La igualtat entre homes i dones nomes és possible des de la llibertat sexual i el dret de la dona a decidir sobre el seu cos. Prohibir la compra de sexe és una qüestió d'igualtat i drets humans. Cal evitar considerar les dones com a instrument de plaer per a alguns homes i com a benefici econòmic dels proxenetes.
VICENÇ SAN FRANCISCO és membre del PSC