Indignació per la sentència del Suprem sobre el 0,7% de l'IRPF

Ton Marimon


Publicat: el 7/abr/16
Opinió| Columnes

El Tribunal Suprem ha desestimat un recurs contenciós-administratiu de la Generalitat de Catalunya contra el reial decret que regula el sistema de repartiment estatal del fons a les entitats socials mitjançant el 0,7% de l'IRPF.

En 13 ocasions diferents en els últims vint anys, el Suprem i el Constitucional havien dictat sentències dient que l'Estat no és competent per gestionar i distribuir aquestes subvencions, sinó que ho han de fer les comunitats autònomes.

La sentència del Suprem conclou que l'atribució de fons per atendre qüestions d'assistència social 'fa referència a totes aquelles activitats que tendeixen a atendre estats de manca o necessitat que no tenen cobertura mitjançant altres títols específics' i creu que té 'un caràcter subsidiari' o 'complementari' a les competències autonòmiques. A més, subratlla que el requisit de supraterritorialitat que estableix la regulació de les ajudes reforça el fet que les finalitats que es persegueixen amb aquestes ajudes 'no poden aconseguir-se adequadament en l'estricte àmbit autonòmic'.

Aquesta sentència mostra el profund desconeixement que té el Tribunal Suprem en relació amb l'activitat i la intervenció social de les entitats socials de Catalunya i d'Espanya.

Si es manté el model actual una seixantena d'entitats socials catalanes deixarien de rebre prop de 13 milions d'euros procedents dels fons de l'IRPF, malgrat que Catalunya és la comunitat autònoma que més aporta al fons anual del 0,7% de l'IRPF, ja que el model actual limita la distribució d'aquests ajuts a les entitats que siguin d'àmbit estatal, deixant fora les que actuen només en l'àmbit local o autonòmic.

Catalunya ha manifestat sempre la seva voluntat de gestionar els fons provinents del 0,7% per a programes socials, d'acord amb les competències exclusives que li atorga la Constitució espanyola en l'àmbit de les polítiques socials.

En el transcurs dels últims anys, Catalunya ha aportat el 25% de la recaptació estatal del 0,7% del IRPF per a fins socials, però només en rep anualment el 14% en forma de programes socials que tenen lloc en territori de Catalunya.

'La passió més aniquiladora del segle XX és la renúncia a l'individu i l'acusació col·lectiva contra pobles o grups ètnics'. Imre Kertész (1929-2016. Escriptor hongarès. Premi Nobel de Literatura l'any 2002)

TON MARIMON és responsable de comunicació del Grup d'Acció Ciutadana de Sant Cugat d'OXFAM INTERMON