Can Barata també existeix

Ferran Villaseñor

Ferran Villaseñor


Publicat: el 3/mar/16
Opinió| Columnes

En un petit emplaçament, seguint a peu el camí dels monjos, passant l'escola japonesa i enfilant amunt podem trobar un petit llogaret habitat pels habitants de la Font Xica. Enclavat entre els termes de Sant Quirze, Rubí i Sant Cugat, Can Barata esdevé un dels grans desconeguts de Sant Cugat.

La darrera reunió del Consell de Barri va servir perquè molts veïns (i alguns polítics ) coneguessin les realitats del barri a través de les paraules de l'Associació de Veïns de Can Barata. Els mitjans de comunicació es van fer ressò i, sobretot, van apuntar a la manca de connexió d'aigua potable al municipi i el seu abastament diari en camions cisternes que omplen el dipòsit.

El post Consell, les xerrades del final amb els veïns, va posar de manifest la sorpresa i desconeixement. Com pot ser que no tinguin una connexió directa d'aigua i funcionin amb cisternes d'aigua? Sembla una pel·lícula de Paco Martínez Soria, deien. Us imagineu que cada dia quatre o cinc camions cisternes de Sorea omplint els dipòsit d'aigua ja que el pou no treu més aigua per a tots?

Can Barata és un dels exemples d'una situació que no s'ha resolt adequadament i que topa amb el 'guai friendly' del santcugatisme del Show de Truman, una fotografia on tot és positiu i on és motiu d'alegria ser dels municipis de l'Estat amb un nivell de renda més alt. Oblidem que, paral·lelament, som un dels municipis amb més desigualtat.

Però Can Barata és un gueto? Que va, al contrari, us he de dir que és un dels barris de cases unifamiliars de Sant Cugat on es pot viure millor però necessita que, d'una vegada per totes, els fem sentir que volem que formin part de Sant Cugat.

La urbanització i els seus costos van ser grans i pagats per contribucions veïnals. Ara cal que es concreti que els veïns no hauran de pagar més per l'augment pressupostari de les expropiacions en la reparcel·lació. Aquest va ser un compromís del govern municipal en l'anterior mandat i s'ha de mantenir.

Per fi s'aixecaran les suspensions de llicències d'edificació, reforma o rehabilitació de construccions que els afecten des de fa cinc anys. S'ha de dir que el govern municipal no ha tingut celeritat en aquesta actuació i els veïns ho han patit. Fa uns dies visitava amb uns veïns un terreny que van l'any 2011 i als quals va afectar la suspensió. Encara hi és...buit. Cal pensar que els actes 'polítics' tenen conseqüències i fortes.

Més de 1.000 persones viuen a Can Barata. Pocs o molts? Això és independent, el que crec que cal dir ben fort és que cal acabar el barri, blindar-lo quant a serveis i que la incertesa no torni a afectar la vida dels seus veïns i veïnes.

FERRAN VILLASEÑOR és regidor d'ERC-MES