20 anys davant de 1.000


  • Comparteix:

nacho.ferrer

Nacho Ferrer


Publicat: el 23/feb/16
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Un fil de llum entra per la finestra, et desvetlla els ulls un moment i et pren la poca son que et queda. Els obres del tot, sense moure't, i mires algun punt de l'habitació sense mirar res concret. De cop, la panxa se't regira i busques el despertador: t'has despertat abans de l'hora.

Et lleves, no pots més i negués estar curull de nervis. No esmorzes perquè vas a les matinades i les gralles et criden sota casa. Remous la roba que tenies preparada mentre et cordes la camisa verda, i t'atures un instant tan breu com el repic de l'aigua en caure com una gota en un riu. Tan breu com una aleta. Qui les pogués caçar totes. Baixes, la faixa a la mà i una motxilla que no faràs servir. T'uneixes a tota la teva gent un primer cop, anant cap on sigui, i comparteixes el bé més comú ara mateix: nervis i il·lusió.

Entres a plaça amb tothom, t'hi esperen amics, coneguts, veïns i les altres colles que saben molt bé que avui tu ets qui duu el nom de la plaça a l'escut. T'enfaixes, et col·loques els pantalons a lloc i vas al teu lloc, a la teva pinya, al teu color verd Collserola. Et passa pel cap un últim resum de tota la feina que has fet tu i la colla els darrers mesos. Avui fa un sol espectacular.

Els nervis són concentració mentre de dalt del castell baixa tot el pes d'estar fent quelcom increïble. Les gralles s'ofeguen entre els aplaudiments però són més nítides, precises i precioses que mai. És una tona sencera baixant des d'una mà molt petita que toca el cel fins les mans que aguanten les cames sobre força viva. Davant de prop de 1.000 anys d'història, una plaça plena i colles que ho han bregat tot, tu estàs transformant força i equilibri en llàgrimes de ràbia i eufòria. Ets un límit que s'acaba de trencar en tants bocins com segons et dura a tu la sensació de tenir-ho tot. Ho tens tot.

Avui els Castellers de Sant Cugat fan 20 anys. 20 anys que han sigut 20 temporades amb moments inoblidables, de castells en una terra, el Vallès, que no li són propis, i una progressió necessària per a què aquest 2015 haguem tornat a trencar el nostre sostre. 5 de 8, 2 de 8, 3 de 8, pilar de 6, 4 de 8, 2 de 7... Tots tenim algun castell gravat a foc al cap, o molts, però el que cada any et dóna enfaixar-te amb la camisa verda no es pot guardar en la memòria com un fet puntual. Enhorabona, Gausacs! Aquest 2016 la tornarem a fer enorme!

NACHO FERRER és codirector de 'NiTrad' de Cugat.cat, casteller, ballador de Mediterrània i bastoners quan pot, exjugador del PHC Sant Cugat, temerari quan el deixen i precari com qualsevol altre



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.