Reivindicacions històriques i República
Mireia Ingla
Publicat: el 18/feb/16
Opinió|
Columnes
Intentar encabir en aquesta columna, encara que fos de forma resumida, el contingut de les catorze mocions que vam debatre en el ple municipal del passat dilluns resultaria impossible, així que em limitaré a esmentar aquelles que, per una raó o bé una altra, mereixen ser destacades.
Començaré per dues de les mocions que vam presentar des d’ERC-MES. La primera va ser una moció sobre el desenvolupament del Pla Estratègic de l’Esport, una reivindicació històrica dels clubs i entitats esportius de la nostra ciutat. Aquest pla, que ens il·lusiona i engresca a tots, preveu un procés participatiu on hi prendran part tant govern i grups municipals per tal d’obtenir una diagnosi sobre l’actual situació de l’esport a Sant Cugat i poder elaborar una estratègia global.
La segona no era ben bé una novetat. Al ple del mes de juliol ja vam demanar que es reprenguessin les sessions del Pacte per la Nit, moció que no va reeixir gràcies als vots en contra del govern, el PSC i el PP. El dilluns hi vam tornar, perquè després de set mesos, el govern ha incomplert el compromís que va adquirir en el mateix ple de juliol de convocar aquest pacte. Aquesta vegada sí que va ser aprovada gràcies al suport de tots els partits de l’oposició excepte el PP. El govern va haver d’assumir el seu incompliment; això sí, amb grans dosis d’enuig i retrets que demostren la poca capacitat d’entendre que quan no governes amb majoria absoluta, el consens, el diàleg i el compromís són indispensables.
També mereix ser destacada la moció que va presentar ICV-EUiA, a la qual ens vam sumar des d’ERC-MES, sobre el futur ús de l’edifici de Can Quitèria. Aquest és l’exemple paradigmàtic del que vol dir governar d’esquena a l’oposició. Aquesta moció només sol·licitava al govern municipal informació sobre el destí d’aquesta emblemàtica masia ubicada al bell mig de la nostra ciutat, després d’anys especulant en diversos usos, inclòs el darrer projecte consistent en destinar l’edifici públic al museu de l’artista Grau Garriga. A falta d’arguments que justifiquessin aquesta manca d’informació, el govern ens va obsequiar a l’oposició amb un seguit de despropòsits, tergiversant deliberadament les nostres paraules i acusant-nos de no voler reconèixer l’obra de l’artista santcugatenc.
Finalment voldria posar especial èmfasi en la moció presentada per Convergència, amb el suport d’ERC-MES, de rebuig a la decisió del govern espanyol de recórrer davant del TC la creació de la conselleria d’afers exteriors i de suport a les tres ponències que han de desenvolupar les tres lleis de desconnexió amb l’estat, una moció previsible tenint en compte el context polític en el que ens trobem. En aquest cas el que vam sentir va ser decepció i preocupació al constatar que aquest govern no manté una actitud ferma i decidida a l’hora de contribuir a culminar amb èxit el procés de creació d’una República Catalana. A altres no ens tremolarà el pols a l’hora d’aixecar la mà a favor de que el nostre Parlament, complint el mandat democràtic del 27S, es vagi desconnectant de l’estat espanyol. La llibertat s’ha de guanyar des de totes les institucions, començant pels Ajuntaments. Al fiscal de l’Audiència Nacional se li gira feina amb els regidors d’ERC-MES de l’Ajuntament de Sant Cugat.
MIREIA INGLA és portaveu d'ERC-MES