Parlant del TTIP

Ton Marimon


Publicat: el 17/jun/15
Opinió| Columnes

Ja fa alguns mesos vaig parlar en aquesta columna del TTIP ('Transatlantic Trade and Investment Partnership' per les sigles en anglès, també conegut com Tractat de Lliure Comerç Transatlàntic). Ara, desprès de la negativa de la setmana passada del Parlament Europeu a ni tan sols debatre una resolució sobre aquest tractat, basant-se en un truc legal utilitzat pel president de l'Eurocambra, Martín Schulz, que ho va impedir, crec que és bo conèixer una mica més aquest 'tractat'.

Quines són algunes de les preocupacions de tots aquells que ens hi oposem:

- La manca de transparència i de procediments democràtics, el que fa impossible per a la ciutadania i la societat civil seguir les negociacions per tal de garantir que els interessos públics estan sent protegits. Actualment aquestes negociacions estan molt esbiaixades: grups de pressió empresarials tenen accés privilegiat a la informació i oportunitats per influir en les negociacions.

- El capítol proposat sobre protecció d'inversions i en particular la inclusió d'una disposició sobre el mecanisme de Solució de Diferències Estat-Inversor (ISDS). Els ISDS donen als inversors drets exclusius per demandar als estats quan considerin que alguna decisió democràtica -realitzada per institucions representatives i per a l'interès general- es considera que pot tenir impactes negatius en els seus guanys presents o futurs. Aquests mecanismes es basen en judicis fora dels tribunals nacionals. Amb això soscaven els sistemes legals de les nacions i de la UE, així com la sobirania democràtica de la societat per a la formulació de lleis i polítiques d'interès públic.

- La creació de noves estructures de governança antidemocràtiques i procediments que tenen com a objectiu 'harmonitzar les regulacions' com el proposat Consell de Cooperació Regulatòria. Aquestes estructures farien que les decisions preses en el marc del TTIP serien constantment pressionades en secret per buròcrates no electes i grans 'lobbies' empresarials. Aquestes estructures no democràtiques amenacen amb rebaixar importants normes i regles dissenyades per a la protecció dels interessos públics, o prohibir futures millores, independentment de la seva necessitat i del mandat públic. També ens preocupa l'objectiu d'enfortir la protecció dels 'drets de propietat intel·lectual', que, tal com està plantejat, ataca alguns dels nostres drets bàsics com la salut, l'educació, la cultura i la llibertat expressió.

'La llibertat no és negociable'
Pau Casals (1876-1973. Violoncel·lista, pedagog, director i compositor musical català)

TON MARIMON és esponsable de comunicació del Grup d'Acció Ciutadana de Sant Cugat d'Oxfam Intermon