De la despesa a la inversió
Pol Moragas
Publicat: el 4/mai/15
Opinió|
Columnes
Sense cap dubte la crisi econòmica i financera porta temps impactant directament als pilars socials. En moltes ocasions, tant empreses públiques com privades han hagut de desinvertir els pressupostos socials i en el cas de les empreses els pressupostos de responsabilitat social. En contraposició a això veiem com els problemes i les demandes socials no paren de créixer ja que que cada dia veiem més famílies en què algun dels seus membres queden a l'atur i molts d'ells són aturats de llarga duració mentre que l'Estat es veu obligat a ajustar els pressupostos de serveis socials, sanitaris o educatius.
No tinc cap dubte que hem de ser capaços de fer més amb menys i pensar quina és la millor manera d'invertir el pressupost -intentant tenir el màxim rendiment social-.
Fins ara tant les institucions com les empreses no medien l'impacte social i ara comencen a adonar-se que és essencial, tot i que ara per ara no existeix una sola metodologia ni indicadors ni definició sobre la mesura d'un impacte social.
Es per això que ha arribat el moment de veure la despesa social com a inversió social i per tant pensar models que no només permetin donar diners als qui ho necessitin, sinó que cal buscar la manera en què suposi inversió. Així no només provoquem un retorn a la resta de la població, sinó que molts cops es provoca un retorn de dignitat a la persona que rep l'ajuda.
Tot i això a Sant Cugat continuem augmentant les partides social sals pressupostos i fa un temps que s'està intentant convertir la despesa social en inversió utilitzant el mètode del retorn social, conegut com SROI. Crec que com a ciutat podem tornar a ser exemple, ara en polítiques socials.
Seguim!
POL MORAGAS PARRADO és el president local de la JNC i membre del Comité Executiu Local de CDC