Wise People, una entitat que rescata persones
Victor Alexandre
Publicat: el 10/abr/15
Opinió|
Columnes
Ara fa un parell de setmanes, l'Ajuntament de Sant Cugat va presentar una iniciativa interessantíssima sorgida d'una associació anomenada Wise People Sant Cugat que, sense afany de lucre, neix com una eina de suport per a la gent que és a l'atur i que malda per reincorporar-se al mercat laboral. Està comprovat que les persones més grans de quaranta-cinc anys tenen molts més problemes per trobar feina que no pas les més joves. Bernat Baldomero, president de l'associació, n'és un exponent: va ser acomiadat després de trenta anys en una empresa i, de la nit al dia, va haver d'aprendre a fer un currículum i a superar el desconcert, la desorientació i la solitud que li provocava la nova situació.
La idea per contrarestar aquesta situació és que la societat no es pot permetre enviar a l’ostracisme un munt de persones que encara estan a la flor de la vida i tampoc no pot prescindir de l’experiència, del talent i de la saviesa que han acumulat al llarg dels anys. Sembla un despropòsit que just ara que l’esperança de vida s’ha allargat i que, consegüentment, també ho ha fet la joventut, la nostra societat consideri inservibles o inaprofitables les persones de quaranta-cinc anys en amunt. Es diria que ens hem begut l’enteniment. Per això, per pal·liar aquesta barbaritat, ha nascut Wise People –per què no dir-ne senzillament ‘Gent Sàvia’?– que té la seu en un despatx que l’Ajuntament els ha cedit en l’edifici de l’antiga Casa de la Vila.
De fet, em va semblar molt lloable el gest de l’alcaldessa Mercè Conesa, el dia de la presentació a la plaça de Barcelona, de convidar un membre de cadascun dels partits polítics amb representació municipal a pujar a l’empostissat. Va ser una demostració que el projecte no és un valor electoral, sinó un valor del municipi, un valor que ens dignifica com a col·lectivitat. Sant Cugat, com sabem, és una de les ciutats de Catalunya amb una taxa més baixa d’atur, molt en la línia de les taxes europees, cosa que podria fer-la poc sensible als problemes psicològics d’aquesta xacra social. Però no ha estat així. Sant Cugat ha fet just el contrari, i això és magnífic, perquè l’atur és molt més que una adversitat laboral; l’atur és també una circumstància que devora l’autoestima de la persona i que l’acomplexa fins a límits esfereïdors. A més, és molt difícil, gairebé impossible, que aquesta persona se’n surti sense cap mena de suport. El pou és massa profund. Cal rescatar-la, cal fornir-la d’esperit constructiu i cal fer que recuperi la confiança en si mateixa. Wise People fa això: rescata persones.
VÍCTOR ALEXANDRE és escriptor i periodista
www.victoralexandre.cat
@valex_cat