L'augment de la desigualtat no és inevitable

Ton Marimon


Publicat: el 12/feb/15
Opinió| Columnes

A l'octubre de 2014 Oxfam va llançar la seva campanya 'Iguals', en la qual fa una crida a governs, institucions i empreses perquè facin front a la desigualtat extrema. Oxfam fa una crida als líders mundials perquè abordin els factors que han provocat l'actual explosió de desigualtat, així com perquè engeguin polítiques que redistribueixin els diners i el poder de mans de les elits cap a les de la majoria dels ciutadans.

L'informe 'Iguals: acabem amb la desigualtat extrema. És hora de canviar les regles', publicat a l'octubre de 2014, inclou una llista de nou recomanacions d'Oxfam a governs, institucions i empreses:

Avui analitzarem les quatre primeres, deixant les cinc restants per la propera columna:

Fer que els governs treballin per als ciutadans i facin front a la desigualtat extrema
Entre els compromisos concrets que han de fer-se, hi ha: acordar un objectiu post-2015 dedicat a eradicar la desigualtat extrema en 2030; comissions nacionals de desigualtat; divulgació pública de les activitats de lobby; llibertat d'expressió i llibertat de premsa.

Fomentar la igualtat econòmica i els drets de les dones
Entre els compromisos concrets que han de fer-se, hi ha: compensació pel treball de cures no remunerat; acabar amb la bretxa salarial entre homes i dones; igualtat entre homes i dones en els drets d'herència i sobre la terra; recollida de dades per avaluar els efectes de la política econòmica en nenes i dones.

Pagar als treballadors un salari digne i reduir les diferències amb les desorbitades remuneracions dels directius
Entre els compromisos concrets que han de fer-se, hi ha: elevar els salaris mínims fins que es converteixin en salaris dignes; avançar a un ràtio entre el sou més alt i el sou mitjà de 20:1; transparència respecte al ràtio salarial; protecció del dret d'associació i de vaga dels treballadors

Distribuir la càrrega fiscal de forma justa i equitativa
Entre els compromisos concrets que han de fer-se, hi ha: traslladar la càrrega tributària del treball i el consum al patrimoni, el capital i les rendes derivats d'aquests béns; transparència sobre els incentius fiscals; aplicar impostos nacionals sobre el capital i explorar la possibilitat d'un impost mundial sobre la riquesa.

En la propera columna seguiré desglossant aquests recomanacions que Oxfam fa a governs, institucions i empreses.


'La desigualtat és corrosiva. Corromp a les societats des de dins'.
Tony Judt (1948-2010. Sociòleg, historiador britànic)

TON MARIMON és responsable de comunicació del Grup d'Acció Ciutadana de Sant Cugat d'Oxfam Intermon