De veritat ens creiem que cal lluitar contra la pobresa?
Roser Casamitjana
Publicat: el 12/feb/15
Opinió|
Columnes
Aquesta és la pregunta que ens fem tots plegats i especialment el grup d'ICV-EUiA al Parlament de Catalunya, quan tenim una ILP de la Renda garantida que està en tramitació parlamentària des del mes de març del 2014, i en tràmit d'urgència des del novembre.
Es fa difícil d’entendre que la gran aposta estratègica de la legislatura en matèria social - que a més ha estat impulsada per la societat civil amb la recollida de més de 120.000 signatures- es tingui en un calaix i no se li doni sortida sense cap argument que ho justifiqui. Es fa difícil d’explicar com es pot ignorar una eina essencial per lluitar contra la pobresa i l’exclusió, si tenim en compte el percentatge de persones que es troben en situació límit.
Segons un estudi fet per la Xarxa Europea de Lluita per la Pobresa i l’Exclusió Social, Catalunya té un 20 per cent de persones amb risc de pobresa o d’exclusió social. Un percentatge que s’ha incrementat de forma important en els darrers quatre anys. Les dades contrasten amb les obtingudes en d’altres territoris de l’Estat com Navarra i Euskadi, on s’han aplicat politiques de renda garantida.
I no és aquest l’únic despropòsit que tenim. Un altra ILP -de modificació de la llei de finances públiques- que vol prioritzar les ajudes per els i les grans dependents, inicia just ara el seu tràmit parlamentari, malgrat l’oposició de CiU. Aquesta proposta legislativa va ser impulsada per l’Associació Catalana de Directors de Centres de Dependència (ASCAD) i va tenir el suport de 55.000 persones. La llei només demana que la Generalitat compleixi puntualment les sentències i altres resolucions judicials en el pagament d’aquelles persones que hi tinguin dret. Així doncs, amb aquesta iniciativa no es pretén incrementar la despesa pública de la Generalitat, sinó el seu pagament puntual i prioritari.
I aquí podem afegir altres iniciatives que prioritzen el dret a l’habitatge o les mesures contra la pobresa energètica. Es tracta de donar suport a una majoria de persones a les quals les polítiques d’austeritat els ha robat la dignitat i els ha anul·lat els drets més bàsics.
El govern de la Generalitat està en els seu dret d’obrir ambaixades allà on cregui més oportú, però potser caldria que miréssim primer que podem fer dins de casa per tenir una país i una ciutadania cohesionada i amb plenitud de drets.
ROSER CASAMITJANA és regidor d'ICV-EUiA