Bones festes, també, patinant sobre gel

Ferran Villaseñor

Ferran Villaseñor


Publicat: el 24/des/14
Opinió| Columnes

Són aires de Nadal en els quals ens estem submergint durant aquests dies. El meu desig és que tots els ciutadans i les ciutadanes de la nostra ciutat ho puguin celebrar de la millor manera possible amb els familiars i amics. També vull encoratjar i desitjar ànims a tots aquells que han perdut a persones estimades recentment, a aquells que aquests dies estaran sols i també a tots aquells als quals el fantasma de l'atur els cobreix també aquests dies de festa. És Nadal, època clarament marcada pel fred dels primers dies de l'hivern, i per passar distretament aquestes fetes tenim a la ciutat una nova atracció: la pista de gel de 30X15, instal·lada al Parc Ramon Barnils.

Vagi per endavant que activitats com aquesta poden servir per dinamitzar al ciutat en aquestes èpoques, gaudir amb la canalla d’activitats sense desplaçar-se i passar-s’ho bé. A més, pot ser positiu si serveix, a més, per atraure el públic local i també de fora de la ciutat que, de passada, es pot quedar a comprar a Sant Cugat i d’això se’n beneficia el comerç de la ciutat, que prou problemes de facturació està passant en els darrers anys i que s’aguanta, en molts casos, per la voluntat, innovació i menjant-se estalvis.

Es poden entrar en moltes discussions sobre el model de lleure i consum, la sostenibilitat o si és una despesa adequada en unes èpoques on, juraria, que encara hi ha crisi. Cal dir que aquestes activitats nadalenques es fan (també en el passat) en molts municipis de Catalunya. Per tant, l'èxit o la crítica a la proposta no és únicament imputable al nostre govern local. En aquest sentit, us recomano anar-hi a gaudir d’una activitat que, n'estic segur, serà un èxit, malgrat que no sigui el meu model.

Dit això, també vull aportar dues consideracions:

1.- La primera sobre els dies de l’activitat, emplaçament i els preus. Posats a assumir una activitat de més de 100.000 euros (despesa bruta) per 19 dies hàbils (19 desembre a 6 de gener), a raó de, aproximadament, 5400 euros diaris, hauria estat millor ampliar a més dies (4 de desembre a 6 de gener) i fer preus, encara més populars que els actuals.
D’altra banda, digueu-me raret, és normal posar la pista de gel en un emplaçament ple de columnes? Ja sé que posar sostre pot ajudar al fet que no hi hagi problemes en cas de pluja, però no hi havia un altre lloc sense pilars al mig de la pista de gel? De veritat, no podíem haver posat a la plaça Barcelona o a la plaça del Rei? Voleu dir que no hauria 'incentivat' molt més el passeig comercial? I sense pilars. I ja que parlem de pilars, demano formalment que les proteccions metàl·liques que s’han posat als pilars siguin recobertes de material flonjo de protecció, encara es deixarà algú les dents.

2.- La segona consideració és sobre el traspàs de la informació. No entenc per què l’equip de govern tampoc no ha explicat tot l’entrellat de la despesa i contractual d’aquesta iniciativa, oblidant part de la informació als ciutadans i als mitjans de comunicació. Aquest fet us el dic amb coneixement de causa, tenint davant meu el contracte entre el gestor de l’activitat i l’industrial que ha instal·lat la pista de gel, contracte demanat per registre d’entrada i tramès per la gerència municipal.

No entenc per què el govern municipal traspassa als mitjans de comunicació que l’única despesa que l’Ajuntament de Sant Cugat ( i així han recollit tots els mitjans) són els 10.843,73 euros en concepte de subvenció compensatòria municipal de la gestió d’aquesta activitat. Per què no diem que l’Ajuntament es compromet a adquirir 1.200 entrades per valor de 5.400 euros? Unes entrades que, possiblement ja que no ens ho han explicat, formin (no totes pel que sembla) part de la campanya comercial i davant les quals possiblement arribarem a la conclusió de la seva bondat.

Per exemple, qui es fa càrrec de la campanya de publicitat de la pista de gel a les emissores de ràdio d’abast nacional?

D’altra banda cal dir que el contracte signat entre Teampartners i l’empresa WWIP (dues empreses de reconegut prestigi, una en la gestió esportiva municipal i local i l’altra amb molta experiència arreu amb desenes de pistes de gel en funcionament) especifica els preus públics per patinar a la pista, aprovats pel ple municipal de novembre, però, en canvi, no sembla que hi hagi preus públics aprovats al ple pels cursets que es fan a la pista, al marge del contracte entre Teamparners i WWIPP: 40 euros per tres dies de curset d’iniciació i perfeccionament, en sessions d'una hora i15 minuts, i 20 euros per cursets individuals en sessions de 30 minuts.

Se’m fa difícil pensar que estem duent a terme una activitat de patinatge sobre gel sota el paraigües municipal, de la qual només hi ha aprovats els preus públics per a una part d'aquesta activitat. I on, entenc que per les presses perpètues, no s’ha fet un concurs públic i si un contracte privat. Segur que l'any vinent es farà millor, digueu-me positiu.

I ja per acabar, el contracte assegura el compromís de col·laboració entre Teampartners i WWIP de cara els propers anys, en el cas que l’Ajuntament posi a concurs aquesta activitat nadalenca, en el qual es diu que les dues empreses es comprometen a concursar juntes i garantir la seva col·laboració de manera exclusiva pels pròxims tres anys, en les mateixes condicions o diferents si són acordades per les dues parts. Fins aquí res a dir, es tracta d’un contracte privat, però recordem que l’activitat, com a mínim, és semipública.

Qualsevol (que sigui malpensat) diria que la pista de gel ja té un camí marcat en els propers quatre anys, cosa que evidentment no hauria de ser així. És el que té governar amb majoria absoluta i explicar les coses a mitges.

Que el 2015 sigui un any més profitós i que la llum política passi per damunt de les actuals ombres.

FERRAN VILLASEÑOR és portaveu del PSC