9 'nos' per no votar el 9N

Aldo Ciprian


Publicat: el 9/nov/14
Opinió| Columnes

La irresponsabilitat institucional de Mas no té límits, embolicat en una actuació que cau de ple en el ridícul. Mas no vol que la història el consideri un qualsevol, vol ser un heroi. Per això, encara que se sap malalt terminal políticament parlant, vol acabar els seus dies matant, pretenent destrossar l'estructura de l'Estat. Convoca un referèndum il·legal, que des que és suspès pel Tribunal Constitucional deriva en una consulta, de la qual diu estar al marge, tot i així va posant tots els recursos i mitjans públics al servei de la causa.

Són moltes les raons per no votar el 9 de novembre, però en portem 9 per trobar alguna coincidència entre tanta discrepància. Qualsevol de les nou raons és motiu suficient per justificar l'abstenció, no cal pas sumar-les.


1.- Perquè és una consulta il·legal: ningú ha de violar la llei en un Estat de Dret, i sobretot per part d'aquells que representen a l'Estat. La Generalitat és part de l'Estat. Pel fet de ser il·legal, el senyot Joaquim Brugué, en un acte de coherència i dignitat, el qual li honra, va presentar la seva dimissió com a membre de la Comissió de Control de la consulta, perquè no vol legitimar 'una iniciativa que ha quedat fora de la llei'.

2.- Perquè és antidemocràtic: democràcia no és només votar, és votar amb les garanties democràtiques, i l'acte programat és una manifestació, no un procés electoral amb les garanties mínimes per validar el resultat.

3.- Perquè qui convoca no té poder, facultat ni competència per promoure si més no una consulta com aquesta: la Generalitat representa, i no sempre, a Catalunya, però ni el govern català ni Catalunya sencera poden votar sobre la integritat o la unitat d'Espanya. És com si un membre del cos humà decidís pel seu compte separar-se de la resta de l'organisme. La secessió no la contempla cap Constitució del món, seria el suïcidi de qualsevol nació.

4.- Perquè hi ha molts catalans que no poden votar per residir a la resta d'Espanya i no a Catalunya, en canvi sí ho poden fer els que resideixen a l'estranger. I molts residents que sense ser residents a Catalunya no haurien de decidir sobre qüestions de tanta trascendència. No deixa de ser simptomàtic que es permeti votar a menors d'edat, a partir dels 16 anys, per aprofitar els fruits de l'adoctrinament escolar dut a terme pel Govern, la qual cosa rebaixa la serietat i el rigor de la consulta, a la qual ja s'han registrat i tenen assignat taula de votació des de Bob Esponja fins a Elvis Presley.

5.- Perquè és fals l'argument del Govern que 'no es pot prohibir allò que no es fa”. Amb aquesta teoria no es podria prohibir matar, robar' fins que es fes, i ja no valdria pel que ja està fet. És evident que estem davant un acte fraudulent que persegueix el mateix que la consulta impugnada davant el Tribunal Constitucional. Les coses són com són, i no pas com es vulgui dir que són, per molt que ens obstinem. Així, un voltor mai serà una oreneta, ni un ruc una guineu astuta, per molt que vulguem canviar-li el nom.

6.- Perquè anar a votar és un pas més per aïllar-se, enfrontar-se i sortir d'Europa. I Europa no està per aquesta qüestió. Només cal veure l'acollida que ha tingut Mas en el seu ridícul pelegrinatge per Europa.

7.- Perquè la comunitat internacional només admet processos secessionistes en territoris colonials, i Catalunya mai va ser una colònia.

8.- Perquè els líders que promouen aquesta votació saben els gravíssims inconvenients i problemes que portaria la independència, i els amaguen perquè els seus votants els donarien l'esquena.

9.- Perquè sent com és aquest un fet, teòricament, tan transcendental es minimitzi des del govern de la Generalitat, sense fer-se càrrec de les seves responsabilitats, traslladant-les, i no per escrit, als funcionaris, en un acte de covardia política.


Es pot liderar un partit, un Govern i un país des de la covardia?


Es pot caure en el ridícul, una vegada més, pretenent impugnar davant l'ONU l'abús de poder de l'Estat?


No desprestigia a Catalunya el fet de convertir la consulta en un simulacre?

Mentre augmenta el risc de pobresa a Catalunya en l'últim any, segons l'Institut d'Estadística de Catalunya, es pot malbaratar i dilapidar tants diners públics en una campanya tan llarga, avorrida i pesada que acaba en un simulacre de consulta?

Es pot posar a la Generalitat en un estat de rebel·lia anticonstitucional?

És tot això propi de la prudència i bon judici que ha d'acompanyar a un governant?

Senyor Mas, no anirem a votar.

ALDO CIPRIAN és membre de C's