Abans esclaus, ara sense papers
Marco Simarro
Publicat: el 16/set/14
Opinió|
Columnes
Sabíeu que Joan Güell i Ferrer, a més de ser economista i industrial es guanyava bona part del sou amb el mercadeig d'esclaus? També era president del Cercle Hispà Ultramarí que es va destacar per les seves campanyes contra l'abolició de l'esclavitud i contra la independència cubana.
Sabíeu que Antoni Lopez i Lopez també estava vinculat al mateix cercle alhora que a la Lliga Nacional des d'on es defensaven els interessos colonials i es promovia l'esclavitud? Ell també es dedicava al mercadeig d'esclaus. I sabíeu que el General Joan Prim i Prats va ser el principal repressor de les lluites per l'abolició de l'esclavitud mitjançant l'aplicació del Codi Negre?
És cert que tots ells són personatges històrics però el fet curiós resideix en que els mantenim presents com a figures icòniques catalanes en monuments i carrers arreu de les ciutats de Catalunya. En aquest sentit, entenc que caldria revisar a qui ens devem o qui mereix segons quins monuments i que, ja posats, no caldria canonitzar Cristòfol Colom com a català del mil·lenni.
Avui dia les coses són ben diferents. Tot i així, encara hem de suportar l'incomprensible existència de presons degradants i inhumanes per a persones sense papers: els mal anomenats 'Centres d'Internament d'Estrangers' (recomano veure el vídeo 'Sobren raons'). És indignant veure com milers de persones innocents segueixen tancades i maltractades i, al mateix temps, el President de la Generalitat, Artur Mas, enarbori a Martin Luther King en els seus discursos per motivar les mobilitzacions per la independència.
Una independència que, de ser absolutament capitanejada per CiU, ens durà a ser un nou estat membre de la Unió Europea que, al seu torn, també té una legislació molt clara respecte a la immigració: la Directiva de Retorn. Aquesta dictamina que els immigrants il·legals, inclosos els menors d'edat, poden ser detinguts durant 18 mesos en CIEs per després ser deportats de manera forçada al seu país d'origen. A més d'això, estremeix la crua contemplació dels governants vers la cara més dura del Mediterrani i d'altres fronteres europees on han mort prop de 18.000 persones des del 1993.
En aquest procés cap a la independència vull creure que som molts i serem encara més els que pretenem canviar la realitat de dalt a baix. Que no renunciarem a millores socials davant d'agents polítics als quals poc els importa la sobirania popular. Que no renunciarem a construir una societat més lliure i justa. I que lluitarem incansablement pels drets de tots i totes en contra d'aquest sense sentit que anomenem capitalisme.
MARCO SIMARRO és estudiant d'Educacio Social, membre de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca i militant d'Arran Sant Cugat.
@MarcoSz4