Les entitats han de participar en l'atorgament de les seves subvencions

Ferran Villaseñor

Ferran Villaseñor


Publicat: el 16/jul/14
Opinió| Columnes

En diferents ocasions alguns partits han fet rodes de premsa i columnes d'opinió on demanen que es retallin les subvencions a les entitats, ja siguin culturals, esportives o veïnals. Tot el contrari, reiterem en posar sobre la taula que 'les entitats mouen Sant Cugat'. Aquest, si ho recordeu, era part del lema de La Festa de Tardor de 2002, i és prou vigent.

Em molesta que es posi en qüestió el paper de les entitats, un paper allunyat de l'individualisme imperant, que treballen voluntàriament i on les subvencions cobreixen una part petita del seu pressupost. Perquè us feu una idea, les subvencions municipals a les entitats esportives cobreixen (de mitjana) un 10% del seu pressupost anual. Que es digui que es tiren els diners i que el que cal és contractar empreses que facin les activitats no té nom; ni nom ni economia: sortiria més car.

Sí, les entitats mouen Sant Cugat. Una ciutat que es debat entre ser una ciutat dormitori o no i on segur que la tasca de les entitats de tots tipus ens ha salvat de ser-ho. En qualsevol cas, aquests dies la ciutat dormida ha de tornar a despertar.

Partint de la importància de les entitats, creiem que hem de fer un pas més i dotar la capacitat de codecisió, també econòmica, a les mateixes entitats.

L'atorgament de subvencions des de l'administració local a les entitats locals ve reglamentat per La Llei estatal 38/2003, de 17 de novembre, General de Subvencions, i el seu Reglament de desenvolupament aprovat pel Reial Decret 887/2006, de 21 de juliol, a més de l'ordenança municipal de subvencions i les bases d'execució del pressupost municipal, entre altres normatives de caire jurídic.

En els darrers anys, s'ha fet una tasca important d'establir criteris que redueixen la discrecionalitat en l'atorgament de les subvencions reglades, a part que s'ha fet una important tasca de revisió i de millora de les justificacions.

N'hi ha que estan ben definides, en funció dels socis si són cíviques o culturals, dels practicants o de les llicències federatives, si són de caire esportiu, en funció també de les activitats que organitzen anualment, etc. Però si analitzem bé, encara podríem trobar un punt de subjectivitat en l'atorgament de subvencions que caldria posar sobre la taula en una marc d'informació plural i codecisió on participin les mateixes entitats, ja sigui en convenis, subvencions generals o puntuals o extraordinàries.

Jo penso que sí, que és un exercici molt sa posar-ho sobre la taula i replantejar les bases actuals per millorar-les i ser més objectius. Les entitats tenen molt a dir, dissenyar, participar, pactar i practicar la decisió plural.

Ferran Villaseñor és portaveu del PSC