Desmilitaritzem, per fi, l'educació


  • Comparteix:

xenia.amoros

Xènia Amorós

Presidenta de la Coordinadora d’Afes de Sant Cugat


Publicat: el 14/des/21
Els experts |
PDF

Les Afes de Sant Cugat estem de celebració. El passat dia 11 de novembre vam presentar a la Casa de Cultura un manifest en què es demanava a l'Ajuntament de Sant Cugat que revisés les activitats del pla de dinamització educativa que eren impartides per agents de la Policia Local que accedien a les aules amb les seves armes i que garantís unes AULES LLIURES D'ARMES.

Aquell dia les Afes no érem soles, ens van acompanyar persones i entitats compromeses, des de fa molts anys, en el foment de la cultura de pau: Gabriela Serra, presidenta del Consell Català de foment de la Pau, Raül Romeva, doctor en relacions internacionals i expert en conflicte i reparació postbèl·lica, Jordi Muñoz, representant de la Campanya Desmilitaritzem l'Educació, el Centre Delàs, la Universitat per la Pau, Escoles Coeducatives i el Col·lectiu Antimilitarista de Sant Cugat i, uns dies després, el Síndic de Greuges de Sant Cugat també es va fer seva la nostra demanda.

Val a dir que el dia 11 no va ser el principi del camí, sinó la culminació d'un treball llarg, de debat i reflexió en el si de la Coordinadora d'Afes, d'adhesió a la Campanya Desmilitaritzem l'Educació i de reiterades peticions a l'administració local per revisar aquestes activitats.

Aquest canvi no vol dir que demanem que es deixin de fer aquestes activitats, pensem que l'educació viària o la prevenció del ciberassetjament són continguts interessants i necessaris per als nostres infants i joves, però les famílies preferim que l'educació de les nostres filles i fills a les escoles públiques sigui una educació que se sustenti en els valors de la pau i de la cura dels altres i les armes, inevitablement, parlen d'amenaça, violència i conflicte.

Vam celebrar amb entusiasme l'anunci de l'alcaldessa en què afirmava que en endavant la policia local acudiria sense l'arma a impartir aquest tipus d'activitats. Ens alegrem que l'Ajuntament de Sant Cugat faci un pas endavant per donar compliment a la moció 55/XI de 2016 del Parlament de Catalunya i a la resolució "Per a la construcció de la cultura de pau i la desmilitarització" de 2020, que en el seu punt 2 insta la Generalitat a: "Fer totes les accions necessàries per a evitar la presència de cossos policials -Mossos d'Esquadra, policia local, policia estatal...- amb armes als recintes i a les aules d'escoles, instituts, universitats, centres formatius o espais de lleure quan aquests hi assisteixen per a fer xerrades de formació viària o de seguretat a les xarxes, entre d'altres".

Així doncs, si en el nostre sistema de democràcia representativa el Parlament és la màxima expressió de la voluntat popular, ja és hora que també el Departament d'Educació assumeixi la seva responsabilitat al respecte i faci un pas endavant amb les activitats impartides pels Mossos d'Esquadra. Per això demanem a l'Ajuntament que, des del seu lloc d'interlocutor privilegiat, així ho demani als responsables.

I és que ara, que moltes patim pel model d'educació catalana, val la pena recordar que aquesta educació, a més de tenir la llengua catalana com a eix vertebrador indiscutible, ha de ser una educació inclusiva, equitativa, ecosostenible, feminista, en definitiva, una educació per a la justícia social que acompanyi els nostres infants i joves en la construcció d'un món més pacífic i just, i que, per tant, ha de ser una educació desmilitaritzada.

No se'ns acudeix un millor homenatge a l'Arcadi Oliveres per acabar aquest any en què tristament l'hem hagut d'acomiadar.

XÈNIA AMORÓS és presidenta de la Coordinadora d'Afes de Sant Cugat



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.