Víctor de Castro (La Rural): 'Estem apostant per un tipus de vida molt holística'

La Rural és una cooperativa de Sant Cugat que produeix i ven productes ecològics i que fomenta la divulgació d'aquest tipus de vida a les escoles


  • Comparteix:

Víctor de Castro de La Rural / Foto: Cedida

Víctor de Castro de La Rural / Foto: Cedida

Víctor de Castro és membre de La Rural, una cooperativa de Sant Cugat que va començar a cultivar productes ecològics en un petit hort a Valldoreix. Actualment posseeixen dues hectàrees de cultiu i tenen dos punts de venda a la ciutat, un a la Floresta i l'altre a Valldoreix. El seu objectiu és mostrar una manera de relacionar-se diferent entre les persones i la natura. Una altra activitat a la qual es dediquen és a la divulgació agroecològica: els membres d'aquesta entitat van a les escoles públiques de Sant Cugat a ensenyar als infants els avantatges de cultivar i consumir productes ecològics a través de cursos, tallers i esdeveniments artístics i culturals a la natura. L'any vinent començaran a distribuir els seus productes a través de plataformes digitals de repartiment a domicili.

ESCOLTA-HO

Quant temps fa que formes part de La Rural?
Vaig entrar a La Rural com a soci el 2019, el que passa és que ja m'havia associat amb La Rural perquè amb altres persones vam aconseguir un camp a Can Salat, a la Rierada, a Molins de Rei on vam començar a plantar planta aromàtica i ens dedicàvem a fer infusions i condiments. Amb el pas del temps les persones que van iniciar aquest projecte van marxar, ens vam quedar La Rural i jo. L'any passat es va donar la possibilitat que pogués entrar com a soci perquè el projecte va tenir més envergadura arran de la pandèmia, el camp de Can Salat el va absorbir La Rural i vaig entrar dins el projecte.

La cooperativa es va fundar fa set anys, l'any 2014, tot i que et vas incorporar més tard. Ens podries explicar com van ser els seus inicis?
La cooperativa realment com a tal, és molt recent. És des d'aquest gener que estem constituïts com a cooperativa de treball. El paraigua sota el qual estàvem funcionant era una associació i com bé deies va néixer el 2014 i van iniciar-ho dues persones, van agafar un petit terreny a Valldoreix que amb el pas del temps va anar augmentant perquè es van agafar diferents terrenys amb molta dificultat perquè cada terreny que tenia Valldoreix, que avui dia portem dues hectàrees i mitja estaven parcel·lats en quatre terrenys que eren de diferents propietaris. A mesura que es van incorporar més terrenys van entrar nous socis. Avui som cinc socis i portem dues hectàrees i mitja d'horta ecològica i la mitja hectàrea d'horta aromàtica que portem a Molins de Rei.

Per a qui no ho conegui, en què consisteix la vostra tasca?
Nosaltres treballem amb tres línies principals. La principal és la de producció que, com et comentava fem producció ecològica d'hortalissa i la distribuïm a través de cistelles d'una botiga que hem obert recentment a Valldoreix, a l'avinguda de l'alcalde Ramon Escaiola, 87. També fem dues parades de mercat: una a Valldoreix i una altra a la Floresta i juntament amb altres pagesos proveïm escoles públiques de Sant Cugat durant tota l'època escolar. Fem producció, distribució i també fem divulgació agroecològica que, bàsicament l'enfocament que li donem és a través de l'educació amb infants generant espais de joc a l'aire lliure i a través de formació, cursos, tallers, esdeveniments artístics i culturals a la natura, intentem potenciar artistes locals i una mica a grans trets aquesta és la nostra funció.

Sobre el primer bloc, sobre la producció, quins són els principals productes que produïu i oferiu a la ciutadania?
Nosaltres bàsicament fem horta de temporada, ecològica i en funció de l'estació de l'any plantem o collim el que toca i també fem infusions i plantes condimentàries. També tenim tres apiaris a Collserola que avui dia els està portant l'Elvira, la principal apicultora de Collserola i d'allà també treu mel que la podeu trobar a les cistelles, al mercat o a la nostra botiga.

Sobre la distribució has comentat això de les botigues es va incorporar el servei a domicili. Va sorgir arran de la pandèmia? És un servei que encara oferiu?
El servei a domicili ja el fèiem abans, tot i que també tenim diferents punts de recollida als diferents barris de Sant Cugat, a la Floresta, a les Planes, a Valldoreix i ara també a l'Ateneu de Sant Cugat, que hem tancat un tracte amb ells. El servei a domicili durant la pandèmia va augmentar molt i avui dia continuem fent-lo. No ha sorgit durant la pandèmia sinó que ja ho estàvem fent i avui encara continuem. Si tot va bé estem acabant de tancar un tracte amb Mensakas, que és una empresa que es va fundar a través d'una escissió de Glovo, on fan repartiments a domicili a Barcelona i ho fan amb bicicletes elèctriques. Això si tot va bé al setembre ho anunciarem i si tot va bé començarem a repartir a Barcelona a través de Mensakas.

El tercer bloc que has comentat sobre l'educació ambiental ho feu a l'Ateneu rural amb infants. Ens pot explicar una mica més en què consisteix?
Nosaltres tenim tres línies principals. Hem generat un grup de criança on pares i mares venen amb els seus infants de 0 a 2 anys i comparteixen una estona d'un dia a la setmana al nostre espai on hem generat un espai de joc i les famílies puguin compartir. Després hem generat un espai de joc per a infants de 2 a 6 anys. La idea és fomentar l'aprenentatge a través del joc a l'aire lliure i ara aquest espai l'hem traslladat a Molins de Rei al camp de les aromàtiques que et comentava abans. Per últim, també ha començat el casalet d'estiu en què també hem generat un espai de joc on els infants poden passar l'estiu.

L'any 2019 vau guanyar un concurs per fer la gestió de la Finca Can Ferriol. Podries explicar una mica en què consisteix el projecte, com aneu amb els 'timings' que esteu treballant ara?
Doncs sí, el 2019 vam guanyar el concurs públic per gestionar la finca i la masia de Can Ferriol i bàsicament allà el que es farà és un obrador comunitari per transformar part dels excedents que tenim aquí als camps i també perquè altres productors i elaboradors de la zona el puguin utilitzar. També volem potenciar un espai de 'coworking' de projectes d'economia social i solidària. La idea és que aquesta part d'educació de l'Ateneu tingui una infraestructura més potent per poder acabar creant una Escola Bosc. Intentaríem que fos homologada i per últim també la idea és fer un co-habitatge per a quatre famílies, que són sòcies de la cooperativa de treball que anirien a viure allà.

En el punt en què ens trobem ara és que estem negociant un crèdit amb Coop57, que és una cooperativa de crèdit que només finança projectes d'economia social i solidària i ara estem en negociacions lliurant plans d'empresa, plans de viabilitat i una sèrie de documentació que és necessària perquè ens puguin adjudicar aquest crèdit. El finançament global de la masia que s'ha de rehabilitar passa per aquest crèdit, passa per una part de l'autoconstrucció i de l'obra que nosaltres farem. Una part també serà a través d'un 'crowdfunding' que hem fet recentment, on hem aconseguit recaptar tots els diners que estàvem demanant, uns 20 mil euros. I després també ens vam presentar a una subvenció pública del Departament de Cultura, que vam guanyar, que també ens permetrà finançar una part d'aquest projecte.

Si tot va bé estem treballant amb un equip d'arquitectes, de cara a aquest hivern començarem les obres i acabaríem d'aquí a un any i mig, on ja podríem entrar a viure i començar a generar activitat econòmica. La finca és de 86 hectàrees però principalment són forestals i ens estem associant amb Social Forest, que és una empresa que es dedica a la gestió forestal a través d'inserció laboral amb persones en risc d'exclusió social. És un projecte bastant extens, complex, però ja fa diversos anys que estem a sobre i cada vegada estem més a prop de poder aconseguir-ho.

Has esmentat diverses entitats amb què col·laboreu. Creieu que és important crear una xarxa amb altres entitats per poder tirar endavant els vostres projectes?
Nosaltres en l'àmbit de pagesia estem organitzats a través de Collserola Pagesa i estem fent diverses coses. Una d'elles és el repartiment a escoles públiques de Sant Cugat. També hem aconseguit arribar a un acord a través d'un contracte agrari on es donarà un finançament per dur a terme pagesia en un entorn de muntanya, però també hem de generar altres tipus de xarxa que estan girant al voltant de l'economia social, i a Sant Cugat hi ha projectes bastant interessants i potents que toquen diferents disciplines, i en aquest sentit seria interessant començar a generar xarxes i més enllà seria interessant que l'administració, tant l'Ajuntament com el Parc de Collserola, ens donessin suport, ja que nosaltres som una empresa que està primant el bé social per sobre del bé individual i això s'ha de valorar.

Internament com us organitzeu dins de la cooperativa, has parlat del nombre de socis. Treballeu amb altres voluntaris, com ho feu a l'hora de prendre decisions?
Nosaltres som cinc socis, cadascun dels socis porta una branca diferent, siguin tasques més operatives o més directives. Després tenim diferents treballadors repartits en feines del camp o de distribució de venda directa a la botiga i després tenim uns grups de voluntaris que fluctuen durant tot l'any, aproximadament entre cinc i 10 voluntaris que venen un cop a la setmana a canvi d'una cistella i de l'aprenentatge de treballar en una finca professional. Per prendre les decisions hi ha un responsable de cada àrea, però quan són decisions estructurals cal prendre-les de forma consensuada i això alenteix alguns processos perquè requereix de debats intensos.

Quins diries que són els valors de La Rural?
Nosaltres principalment som pagesos i ens dediquem a l'agroecologia. Intentem treballar per a crear una relació transformadora amb la natura i amb les persones. Amb totes les accions que fem ja sigui a la producció, a la distribució o a la divulgació, intentem centrar i potenciar la vida al centre.

A part dels projectes futurs que has comentat hi ha alguna cosa més a part de tot el que està relacionat amb la finca de Can Ferriol?
No, ara hem tingut un creixement molt accelerat. La pandèmia ens ha impactat tot i que hem venut molt més perquè a nivell d'infraestructura i a nivell logístic i organitzatiu no estàvem preparats. Això ens ha permès invertir molt capital en poder créixer i en poder guanyar aquesta qualitat de vida, però ha estat un esforç bastant fort i ara el que necessitem és consolidar tot allò que estem creant. No volem agafar més terres, de moment volem continuar en aquesta línia oferint productes de més qualitat i estant més organitzats i consolidant tot allò que hem creat.

Quina és la teva previsió amb La Rural, tens previst seguir formant part durant molt de temps? Quines són les teves expectatives?
Tot això que estem creant és un projecte de vida perquè estem apostant per un tipus de vida molt holística, des de la producció fins a l'habitatge, l'educació o la formació ens travessen a cadascun de nosaltres i al final és una aposta de vida. La meva idea és continuar a La Rural durant molts anys si tot va bé.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.