2000: Primera representació de 'Pedra i sang'

Efemèrides

Publicat el 25/des/11 per Àlex Berenguer / Joan Vallvé

El 25 de desembre de 2000 s'estrena per primera vegada, a la Sala Capitular del Monestir, la tragicomèdia musical 'Pedra i sang', basada en els fets reals de l'assassinat de l'abat Biure a mans d'un grup de nobles capitanejats per Berenguer de Saltells.

L'obra és un encàrrec de l'Ajuntament a la companyia Tetrateatre amb motiu del 650 aniversari de l'assassinat de l'abat, per un litigi a causa d'una herència. Dirigeix la peça teatral Dolors Vilarasau i l'autor del text és Josep Maria Jaumà, professor de Filologia Anglesa de la Universitat Autònoma. La composició musical és de Joan Alavedra. 'Pedra i sang', un drama escrit en vers a l'estil shakespearià, amb tocs d'humor i de tragèdia, està dividit en 13 escenes, un epíleg i una coda.

Un grup d'actors professionals, la majoria vinculats amb Sant Cugat, interpreten els personatges centrals. Destaquen en el repartiment Jaume Pla, com abat Biure, i Joan Berlanga, com a Berenguer de Saltells. També cal ressenyar la participació del mateix autor, Josep Maria Jaumà, Joan Fàbregas, Joan Llamas i Jordi Piccorelli en el paper de monjos.

L'obra deixa clarament establerts els diferents segments de la societat on hi ha els personatges centrals, la noblesa, l'Església i dos grups corals, que també representen dos elements oposats com són els monjos i el poble, que actuen a la manera dels cors de la tragèdia grega, comentant els fets que es van produint.

La muralla marca la gran separació entre el que passa a dins i el que passa a fora. Així 'fora el Monestir' s'hi mou el poble, que sempre és el mateix. La gent es mou per unes rutines, per uns cicles, pels problemes de cada dia i es mira amb cert distanciament el que passa a dins del Monestir al mateix temps que s'horroritza pel crim.

Una particularitat de la peça dramàtica de Jaumà és que cada any inclou una escena, interpretada pel cor que representa el poble santcugatenc, en la qual es tracten temes d'actualitat. A l'estrena l'obra inclou referències al moviment okupa.

S'estrena conjuntament amb 'Pedra i sang' el text poètic 'Miserere!', del poeta Lluís Calvo, format per dos monòlegs dels personatges centrals: l'abat Biure i Berenguer de Saltells. L'abat Biure, ja mort, mentre espera el judici de Déu, s'interroga ell mateix sobre el que ha fet malament. Saltells, exiliat i excomunicat, es mostra com un personatge tràgic i turmentat. 'Miserere!' només es representa el primer any.