1993: Mor Jaume Sàbat, mestre pastisser
Publicat el 12/oct/11 per Alex Berenguer / Joan Vallvé
El 12 d'octubre de 1993 mor el mestre pastisser Jaume Sàbat Aumasqué. Mestre de mestres en l'art de la pastisseria, Jaume Sàbat va ser un home de temperament artístic que va canalitzar les seves inquietuds creatives a l'obrador.
Sàbat va nèixer a Rubí el 1913. Va aprendre dels millors pastissers de Barcelona i anys després va ser ell qui va exercir de mestre de noves generacions de pastissers. Des de finals dels anys 40, Sàbat va col·laborar amb les principals revistes espanyoles sobre pastisseria i arribarà a escriure més de 3.000 articles sobre la seva professió. El 1951 Jaume Sàbat i la seva esposa Joana van inaugurar la primera pastisseria a Sant Cugat. Posteriorment, el 1976 inauguraran la segona pastisseria.
Va ser també creador d'estris i tècniques de treball que avui ja són tradició: les mones artístiques de xocolata, la pala elèctrica de cremar pastissos, la pistola de pintar amb xocolata líquida... També seran molt populars les seves 'rosasses del Monestir'. Va participar en cursos i va rebre distincions arreu del món: França, Gran Bretanya, Bèlgica o el Japó. El 1972 el matrimoni Sàbat es va unir en col·laboració amb el xef Pedro López i Jaume Sàbat fill per crear Teca Sàbat, que ofereix productes salats i plats cuinats de primera qualitat.
L'any 1984 Sàbat va organitzar l'exposició 'Mostra de la Mona de Pasqua' i va lliurar el trofeu de la seva creació 'Cornet Sàbat' als millors treballs artístics. Aquesta mostra esdevindrà tota una tradició a Sant Cugat.
Sàbat també va ser ninotaire i escriptor. Conrea el teatre i és autor dels contes 'Un dia de tardor al capvespre', 'Rondalla de Nadal' i 'El torró cremat de l'avi Joan'. La seva obra més destacada és el llibre de memòries 'De vailet a la masia, al camp de concentració'.