Fa un any Sant Cugat acomiadava el fill predilecte Pep Blanes

Pep Blanes / Foto: Localpres

Efemèrides

Publicat el 12/oct/19 per Mar Castro

El 12 d'octubre de 2018 Sant Cugat va dir adéu a Pep Blanes, un dels seus fills predilectes. El funeral es va celebrar al Monestir amb la presència de mig miler de persones. El gastrònom i artista polifacètic va morir el 10 d'octubre als 87 anys. Blanes va ser una figura molt arrelada a la ciutat per la seva tasca en dibuixar el Monestir, en especial els capitells del Claustre, als quals va destinar més de 30 anys de la seva vida.

Nascut a Terrassa el 1930, Blanes va dedicar gran part de la seva vida a retratar en els seus dibuixos el patrimoni arquitectònic de Girona, La Bisbal d'Empordà i la seva Terrassa natal, entre d'altres. A més, va col·laborar amb el programa de cuina 'Amb molt de gust' de Ràdio Sant Cugat.

El terrassenc va rebre la distinció de fill predilecte de Sant Cugat el 2011, fruit d'una petició que va agrupar 22 entitats i 740 signatures a títol individual. D'aquesta manera, la ciutat li va reconèixer un treball incansable i constant, que va donar lloc a un llibre i a diverses exposicions que va tenir els capitells d'Arnau Cadell com a principals protagonistes.

Blanes va col·laborar amb l'Associació d'Amics de la Unesco i es va bolcar en la candidatura dels claustres de Sant Cugat i Girona per ser declarats Patrimoni de la Humanitat. L'artista va elaborar un dossier amb prop de 30 dibuixos dels dos monuments que van ser exposats mesos més tard en els dos llocs.

L'entrada de Blanes en el món de l'art va començar a Pamplona, on de jove es va formar a l'Escola de Belles Arts. Als anys 50, va donar el salt a l'Escola de Belles Arts de San Fernando, a Madrid, on es va especialitzar en les tècniques del dibuix. A partir de 1957 va començar a exposar de forma individual i des d'aleshores Sant Cugat, Girona i Barcelona, entre d'altres, van poder veure els seus treballs.

L'artista també es va dedicar durant gairebé 50 anys a la docència, tant a Terrassa com a Sant Cugat. A més, va ser un dels promotors del col·lectiu gastronòmic local Dom Cugat.