El fumadero


  • Comparteix:

Em sembla que ningú ha parlat, encara, del fumadero a l'aire lliure de Ràdio Sant Cugat. Les lleis sanitàries obliguen, des de fa molt temps, a sortir a fora per embrutar-se els pulmons. Aquí no hi ha democràcia que valgui. Encara que el 100% dels treballadors fóssim fumadors, s'hauria de sortir a fumar a fora, i el cas és que el 90% dels treballadors, que ho som, ho fem.

Sigui com sigui val la pena sortir al fumadero ni que sigui per veure el forat de claveguera que hi ha just davant la porta... Centenars, milers de puntes en totes les gradacions del groc fins al marró omplen alegrement el principal cendrer d'aquesta casa.

Però és que sortir a fumar permet, més enllà de la satisfacció que provoca la substància o l'espectacle que presenta l'acumulació de les deixalles, veure grans escenes, des del guitarrista aficionat que canta al balcó cada diumenge fins a la dona aquella que sembla que et vulgui atropellar, sense oblidar la gent que sempre passa i sempre veu per primer cop que això és la ràdio.

La gran escena, però, va ser ahir dissabte, amb un nen de deu anys que anava amb la seva mare i que li deia:

L'habilitat política i militar de Filip II de Macedònia li permeté, en primer lloc, unificar tot el seu regne i crear un exèrcit i una economia forts. Aquestes qualitats, junt amb el seu amor per la cultura i les formes de pensament gregues, de les quals es considerava part, el portaren a desenvolupar una política d'unificació de les diferents ciutats-estat gregues, en crisi i devastades per les lluites entre elles. Lamentablement, fou assassinat quan planejava una expedició a l'Àsia Menor per recuperar les antigues colònies gregues d'aquella zona, llavors en mans dels perses. El seu fill Alexandre, però, va heretar el regne quan només tenia vint anys. Tota la Grècia sotmesa per Filip es va alçar, però Alexandre va donar proves de la seva força militar: va prendre i destruir Tebes, i es va fer nomenar general en cap dels grecs, títol que ja havia estat donat al seu pare. Consolidada així l'hegemonia macedònia a Grècia, havia de complir-se la premonició que, segons refereix Plutarc, Filip li va dir certa vegada al seu fill: "Macedònia és massa petita per a tu". En efecte, Alexandre quedava lliure per a començar la guerra contra Pèrsia...

I va anar continuant, i continuant, però se'm va acabar el xigarro i el nen també se'n va anar anant.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.