Mor Josep Maria Subirachs

Cartes dels lectors

Publicat el 8/abr/14 per Josep Canals

Des dels anys 60 participa en la renovació del tapís contemporani català en la Casa Aymat de Sant Cugat del Vallès. En el Museu del tapis Contemporani-Casa Aymat s'exposen cartons d'alguns dels tapissos fets per l'insigne artista.

També a partir de 1990 exposa a Canals Galeria d’art de Sant Cugat. La primera mostra fou de dibuixos. La participació de Subirachs en la renovació del tapis contemporani és una de les part menys conegudes d’aquest creador català.

L'escultor Josep Maria Subirachs va morir ahir a dos quarts de deu de la nit als 87 anys a Barcelona, segons informar fonts pròximes a la família, després d'una llarga malaltia neurodegenerativa. Subirachs és autor d''Evocació marinera', la primera escultura abstracta que es va col·locar als carrers de Barcelona, i dels grups escultòrics de la façana de la Passió de la Sagrada Família. És un dels escultors cabdals de la segona meitat del segle XX. Va ser reconegut amb la Creu de Sant Jordi, la Medalla d'Or del Mèrit artístic de l'Ajuntament de Barcelona.

Al llarg de la seva trajectòria, Subirachs va realitzar més d'un centenar d'escultures públiques arreu del món, més de 70 de les quals estan a Barcelona, com el monument a Francesc Macià a la plaça de Catalunya, el monument a Narcís Monturiol, el fris 'Barcelona' a l'Ajuntament de Barcelona, i la porta de la capella de Sant Jordi del Palau de la Generalitat.

A la façana de la Passió de la Sagrada Família va començar-hi a treballar el 1986 i els treballs es van perllongar fins al 2005. La darrera obra que va realitzar per a la basílica van ser les portes de bronze que va crear per a la façana de la Glòria. En total, va fer més de 100 escultures de pedra i quatre portes de bronze.

JOSEP CANALS és galerista