Una ciutat a la mida del ciutadà

Cartes dels lectors

Publicat el 10/abr/13 per Jordi Puignero

Arran de la carta publicada el dia 3 d'abril en aquest mitjà, m'agradaria exposar-li quins són els motius pels quals l'Ajuntament creu que cal tirar endavant el Pla de Mobilitat Urbana (PMU). D'entrada, perquè ens hi obliga una llei del Parlament de Catalunya.

En segon lloc perquè és una necessitat per a la ciutat. Si bé és cert que, ara com ara, la mobilitat no és un problema a Sant Cugat, en un futur podria ser un impediment si ara no prenem les mesures adequades. És a dir, es tracta de no perdre pistonada i de fer que la nostra ciutat es prepari pel futur i marqui un rumb clar i transparent als nostres ciutadans de cap on hem d'anar. Això sí, sempre, sempre, comptant amb el consens polític, comercial i veïnal.
En aquest sentit, un dels eixos fonamentals de Pla és la finalització de la vianantització del centre. Volem donar prioritat al ciutadà que es desplaça a peu i que té, al centre, el seu espai natural de relació. Vianantitzar parcialment espais com la plaça dels Quatre Cantons i carrers adjacents permetrà crear un nucli urbà viu i dinàmic, en el qual la gent es podrà relacionar millor i on, també, creixerà el comerç de proximitat. Per tant, el Pla de Mobilitat ha de ser vist com un programa de millora de la ciutat. Volem que Sant Cugat sigui un municipi atractiu, tant per a les persones que hi resideixen com per les persones que vénen aquí a passar el dia atretes per l’entorn, la qualitat de vida i l’oferta de serveis que el municipi posa a disposició de les famílies. En aquest sentit, només cal recordar com eren els carrers Santa Maria, Valldoreix o Santiago Russiñol ara fa 10 anys, carrers amb voreres de pam i mig per on circulaven cada dia més de 7000 cotxes ... Aquests carrers avui dia són veritables eixos de comunicació de vianants i concentren una gran quantitat de comerços. Només cal passejar-s’hi, a qualsevol dia i a qualsevol hora: són espais plens de gent que gaudeixen de Sant Cugat i del seu model de ciutat.
Finalment, creiem que cal tirar endavant el Pla de Mobilitat perquè reestructurarà i, per tant, millorarà la circulació dels vehicles rodats al voltant de la ciutat. Seguint l’exemple d’altres ciutats europees, Sant Cugat aposta perquè el cotxe serveixi per arribar al centre i aparcar còmodament i deixi de ser necessari per circular pel centre. En aquest sentit, hem articulat a tot el voltant del centre uns bons aparcaments tant soterrats com en superfície. Aquesta és la diferència. L’objectiu és afavorir un model de desplaçament sostenible centrat en les persones. En aquest sentit Sant Cugat s’avança a moltes ciutats catalanes i aposta per privilegiar la ciutadania que és, en definitiva, al servei de la qual es troba l’acció de govern del consistori.
Cordialment,
JORDI PUIGNERÓ i FERRER
Tinent d’alcalde de Governació, Seguretat, Mobilitat i Tecnologia