Necessitem polítics responsables, i l'escola La Mirada fora de l'autopista!
Fragment d'un cartell reivindicatiu contra la ubicació a la Guinardera / Foto: SOSlaMirada
Cartes dels lectorsPublicat el 23/maig per Carles Castillo
En un moment en què més que mai estan en auge els moviments que defensen entorns escolars segurs i allunyats de la contaminació com Revolta Escolar, ISGlobal, Eixample Respira etc., en què ja existeixen multitud d'estudis que demostren que la contaminació tant atmosfèrica com acústica afecta molt negativament i amb especial impacte en els infants i el seu desenvolupament cognitiu. En un moment en què la Societat Catalana de Pediatria ha emès un decàleg de com han de ser els entorns escolars segurs amb una conclusió clara: és prioritari que estiguin allunyats de la contaminació.
En un moment en què ja ningú posa en dubte la importància de les escoles de proximitat a la qual els infants puguin arribar de manera autònoma i en què sigui evitable la utilització de vehicle motoritzat privat, justament en aquest moment el govern de Junts i ERC de l'Ajuntament de Sant Cugat sondegen la possibilitat d'ubicar l'escola pública la Mirada fora del barri de Volpelleres, en la intersecció entre l'autopista i la ronda de la ciutat, un focus de contaminació i trànsit rodat d’alta densitat i velocitat i amb un únic accés a través del pont de l'avinguda Europa. No només abandonen el compromís envers la construcció passant la pilota a la Generalitat i llençant a la brossa el projecte i tots els diners ja invertits sinó que incompleixen amb l'única responsabilitat que els queda, oferir un indret mínimament digne per ubicar l'escola La Mirada. Justament ara, en què l'última observació general del comitè de drets dels infants de les Nacions Unides reconeix el dret dels infants a disposar d'un medi ambient saludable i sostenible.
Des de l'AFA del Maragall es van fer estudis de contaminació de les escoles i es va constatar que l'escola La Mirada, en la ubicació temporal actual, ja pateix un dels índexs més alts de contaminació de tot Sant Cugat, per la seva proximitat a la C-16 i la ronda de la ciutat. Ara els responsables polítics que ens governen la volen apropar encara més, a escassos 50 metres i a un indret on la majoria s'haurà d'atansar amb cotxe, empitjorant encara més el medi ambient en plena emergència climàtica. El mateix Servei de Sostenibilitat i Medi Ambient de l'Ajuntament va emetre un informe en què deia clarament que aquesta opció no es considera adient ja que es tracta d'una ubicació fortament afectada per la contaminació atmosfèrica i acústica.
Si consulteu el programa electoral Junts veureu que van prometre construir La Mirada amb la màxima celeritat possible, i van prometre també intentar cercar alternatives a la ubicació que tenim actualment al Parc Equipat del Bosc de Volpelleres, això si, deixant clar que si no les trobaven i desapareixien les mesures cautelars que impedien la construcció de l'escola al Parc Equipat del Bosc de Volpelleres, tirarien endavant amb el projecte inicial. Abandonar el compromís de l'Ajuntament i passar la pilota a la Generalitat no és actuar amb la màxima celeritat possible, i està clar que han intentat cercar ubicacions alternatives però no les han trobat, (tal com ja havien informat els tècnics municipals en el seu moment). És obvi que les escoles no han d'anar al costat de focus de contaminació, sobretot quan això és evitable. Les dues propostes que proposa explorar l'Ajuntament estan afectades greument per importants focus de contaminació. L'Associació de Famílies d'Alumnes de La Mirada els ho ha explicat per activa i per passiva i el govern de l'Ajuntament de Sant Cugat els ha donat l'esquena.
Han caigut les mesures cautelars i podrien començar ja a moure fitxa per iniciar les obres i no s'està fent absolutament res. Alhora s'ha presentat el projecte d'una macrobiblioteca de 14M d'euros que han reconegut que no tenen i que hauran de buscar poder-la finançar. Trobem a faltar aquest compromís i aquesta empenta política present amb la futura biblioteca central amb l'escola pública La Mirada, on des de ja fa 8 anys més de 500 alumnes, treballadors i famílies es troben en una precària situació provisional.
Necessitem polítics responsables, necessitem polítics que vetllin pel benestar de la ciutat, de ciutadans i especialment dels més vulnerables. No engeguem projectes fruit de la il·lusió, mentre abandonem projectes que necessiten solucions urgents. Calen decisions lògiques i coherents, necessitem el menys comú de tots els sentits, el sentit comú.
CARLES CASTILLO és membre de SOSlaMirada