Declaració del Grup d'Estudis Locals (GEL) amb motiu del Dia Internacional del Patrimoni Mundial


  • Comparteix:

Monestir de Sant Cugat, ubicat a la plaça d'Octavià / Foto: Premsa Sant Cugat

Monestir de Sant Cugat, ubicat a la plaça d'Octavià / Foto: Premsa Sant Cugat

Aquest dijous dia 16 se celebra el Dia Internacional del Patrimoni, celebració que té el seu origen en la Convenció de París, del 16 de novembre de 1972, sobre Patrimoni Mundial Cultural i Natural. El Grup d'Estudis Locals (GEL) té entre les seves funcions el coneixement, difusió i protecció del patrimoni santcugatenc.

En aquest sentit, aprofitem aquesta diada per ressaltar alguns elements del nostre patrimoni que requereixen l'atenció de la ciutadania, ens referim en concret al patrimoni immoble:

  • El Monestir, que és la nostra màxima joia patrimonial. Encara tenim pendent un Pla d'usos, del qual se'n parla des de fa molt temps. D'altra banda, se'ns anuncia l'elaboració d'un nou Pla Director de caràcter integral, de la qual cosa ens n'alegrem.
  • L'aqüeducte o pont de can Vernet. Després d'unes prospeccions que han evidenciat que les seves arcades tenen major profunditat, està pendent de la decisió que es prengui sobre la carcassa metàl·lica superposada. Tota decisió ha d'anar en el sentit d'arreglar els desperfectes, garantir la seva continuïtat en les millors condicions possibles i dignificar el tram de la riera de Volpelleres que el travessa.
  • L'església de Sant Adjutori sempre penja de la decisió dels seus propietaris. Les bretolades que ha patit recentment requereixen que l'Ajuntament augmenti la seva capacitat d'actuació, per tal que sigui ràpida i efectiva.


  • D'altra banda, ens felicitem de la moció aprovada pel ple de l'Ajuntament el passat 16 d'octubre, en la qual es preveu la creació d'una Comissió que estudiarà l'estat d'un seguit d'edificis municipals, alguns ells d'evident interès històric i arquitectònic, i farà una proposta d'actuació, per tal de dotar-los d'una funcionalitat i evitar el seu progressiu deteriorament; estem parlant d'edificis com can Monmany, Torre Negra, can Rabella, Can Canyameres o Villa Montserrat. Menció a part mereix l'edifici del Bar Catalunya, el qual està vivint un procés que desitgem que acabi de la millor manera possible pel que fa a la seva conservació com a part del patrimoni local.

    Per últim, expressem la necessitat de reforçar la conservació del patrimoni local mitjançant la millora del Pla Especial de Protecció del Patrimoni, i les declaracions de protecció que siguin necessàries (BCIN i BCIL).

    JORDI CASAS és membre del Grup d'Estudis Locals (GEL)



    • Comparteix:

    OPINA

    Identifica't per comentar aquesta notícia.

    Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

    Avís important

    Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

    Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

    No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

    Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.