És segur Sant Cugat?
Imatge d'arxiu de dos agents de la Policia Local / Foto: Cugat Mèdia
Cartes dels lectorsPublicat el 11/feb/22 per Joan-Carles De Blas
La percepció de seguretat que poden tenir els diferents barris de Sant Cugat anirà sempre lligat a múltiples factors producte de les diferents polítiques públiques portades a terme des de les diferents àrees de govern dels diferents nivells d'administració. En el cas policial relacionats directament amb fets coneguts que objectivament van omplint indicadors d'il·lícits penals o infraccions administratives dels quadres de comandament dels cossos policials.
Però, i què hi ha dels altres factors que van relacionats amb altres indicadors d'altres àrees de govern, no sols municipals, si no que afecten transversalment i a diferents nivells d'administració?
Sentir-se segur o viure segur a Sant Cugat no només té a veure amb no ser víctima de fets delictius o no patir les conseqüències d'infraccions administratives ja sigui pel que fa al trànsit, la convivència, el civisme, etc.
Què fer davant les percepcions d'inseguretat de la gent gran que viu sola? Davant els problemes de salut, d'atur, d'habitatge, neteja, manteniment, etc., que poden generar també percepció d'inseguretat?
La clau està en un model de gestió de la proximitat real en tots els serveis municipals.
La policia local de proximitat en l'àmbit específic de la seguretat pública en forma d'equips de policia de barri és clau com a element de detecció i prevenció per a la millora de la qualitat de vida i de la percepció de seguretat dels ciutadans i ciutadanes de tots els barris. Com a servei inicial sobre el que s'han de vertebrar múltiples respostes transversals. Algunes seran respostes pròpiament policials, però d'altres requeriran dels serveis socials, de salut, etc., diferents nivells d'administració sumant recursos per tal de donar respostes de proximitat als veïns i veïnes, respostes coproduides en molts casos escoltant al veïnat, sense imposicions, sense voler quedar bé amb determinats col·lectius de pressió. En definitiva, escoltant als i les que viuen i treballen al territori.
Una seguretat holística, més humana, que requereix un model de gestió de la proximitat real no només de titular. Cal fer més esforços per part de tots els serveis i responsables de totes les àrees de gestió dels diferents nivells d'administració per arribar a respondre amb rotunditat a la qüestió inicial: És segur Sant Cugat?
JOAN-CARLES DE BLAS