Crisi del sistema de policia
Cartes dels lectorsPublicat el 1/feb/19 per Joan Carles De Blas
Sant Cugat no escapa a les conseqüències d'un més que possible fi d'etapa d'un sistema de policia a Catalunya que potser, o com gairebé la majoria d'experts coincideixen a diagnosticar, necessita una revisió i actualització profunda tant legislativa com de plantejament del mateix sistema. Recentment Cugat.cat ha publicat que quasi un 28% de santcugatencs no se senten insegurs a casa seva i més del 45% se senten insegurs a la ciutat.
El que deixa palés el debat sobre la seguretat municipal arreu és que l'actual cohabitació del sistema policial, on mossos i policies locals operen, deixa zones del territori català on les administracions públiques es mostren incapaces de garantir el dret a la seguretat de persones i béns.
Els fenòmens globals que produeixen inseguretat que es manifesten localment han mostrat les mancances del sistema policial actual i la limitació de recursos públics locals allà on hi ha policial local (218 municipis sobre 948).
Més de 700 municipis a Catalunya no disposen de cos de policia local i, al meu entendre, cal que el dret a la seguretat de persones i bens es garanteixi arreu. Estan sorgint noves fórmules imaginatives d'interpretació legislativa que ens porten a patrullatges de seguretat privada, serenos, i per altra banda, es potencien els cossos de vigilants municipals quan la pròpia llei 16/1991 de policies locals contemplava la seva conversió en cossos de policia local.
Serem capaços de superar aquest repte entre tothom i prioritzar-lo en les agendes polítiques o se seguirà instrumentalitzant la seguretat com eina llancívola entre partits polítics?
JOAN-CARLES DE BLAS