Jornada de Polítiques Lingüístiques als Municipis
La nostra ciutat és l'única de la comarca que té una regidoria específica de Política Lingüística, una creació de l'actual mandat. A nivell català hi ha altres localitats amb regidoria pròpia com Reus, Begues i Girona. La regidoria santcugatenca, amb Núria Fernàndez al capdavant, farà d'amfitriona d'aquest acte presidit pel conseller Vila amb ànim de "ser una trobada participativa que construeixi noves fórmules per ampliar l'ús del català". Ho afirma la responsable del SLC, Mar Oñate, que ha remarcat el "bon moment" de Sant Cugat en actuacions dinamitzadores.Sant Cugat, futura seu territorial del CNL
Va avançar-ho en una entrevista a Cugat Mèdia, la regidora de Política Lingüística Núria Fernàndez. Sant Cugat actualment ocupa la presidència del CNL Vallès Occidental, no obstant això, la seu està a Cerdanyola. Tenint en compte que Sant Cugat és qui fa una major aportació econòmica al servei i qui reuneix més demanda, s'ha estimat oportú traslladar la seu de la divisió territorial a la nostra ciutat, a proposta de l'Ajuntament.Ripollet, Badia, Barberà i Montcada completen l'àmbit d'actuació del CNL Vallès Occidental. El trasllat de la seu a Sant Cugat no ha de suposar, a priori, un canvi dins el Servei Local de Català, segons la seva responsable. "A no ser que això signifiqui un increment dels recursos humans", somriu Oñate subratllant la falta de personal actualment.
Sense llista d'espera
Aquest és el titular que Oñate posa en valor arran de les dades de matriculacions de l'últim trimestre en cursos presencials. A excepció dels cursos en línia per al nivell C2, la responsable del servei es congratula d'haver satisfet la demana de sol·licituds quan la realitat del país ha deixat més de 9.000 persones en llistes d'espera aquest any, segons ACN. Un fet insòlit a nivell català que s'explica per l'increment de 10.000 noves sol·licituds des del 2019 mentre l'oferta s'ha ampliat en 1.500 places."Nosaltres hem absorbit la demanda gràcies al suport de l'Ajuntament i la col·laboració de les entitats, que ofereixen cursos", recalca Oñate. A banda del finançament extraordinari del SOC, entitats com Òmnium i l'Ateneu Santcugatenc, diu, treballen activament pel foment de l'ús social del català. En el cas de l'Ateneu, l'entitat té la supervisió pedagògica del SLC i pot expedir certificats homologats dels cursos inicials. El seu director, Toni Ramon, afirma que "els cursos es complementen amb altres programes de suport, com els emmarcats en programes d'acollida" i que estan molt interessats en ampliar els certificats en cursos posteriors.
Mar Oñate
Es reuniran els regidors de Política Lingüística i el mateix conseller per avaluar les polítiques que es fan en aquest àmbits a les ciutats.
OPINA
Identifica't per comentar aquesta notícia.
Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.
Avís important
Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims
Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors
No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal
Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.