El 2023 és l'any més sec de l'última dècada a Sant Cugat

L'any que hem deixat enrere també és el segon més càlid, només superat pel 2022


  • Comparteix:

Imatge d'arxiu / Foto: Cugat Mèdia (Lluís Llebot)

Imatge d'arxiu / Foto: Cugat Mèdia (Lluís Llebot)

El 2023 ha estat l'any amb menys pluja de l'última dècada a Sant Cugat. El municipi ha registrat una acumulació de 241,8 litres per metre quadrat, la xifra més baixa des del 2014, any en què es comencen a registrar dades a l'estació meteorològica ubicada al Centre d'Alt Rendiment (CAR) de Sant Cugat. Segons aquestes dades, facilitades a Cugat Mèdia pel Servei Meteorològic de Catalunya, aquest registre suposa menys de la meitat de la mitjana de precipitacions previstes, és a dir, un 59% menys de pluja, fet que situa la ciutat com un dels indrets de Catalunya on més s'ha accentuat aquest dèficit d'aigua. La situació de sequera, que es repeteix per tercer any consecutiu, se suma a les altes temperatures. El 2023 també ha estat l'any més càlid dels darrers 10 anys, juntament amb el 2022.




Així, la sequera acumulada és extrema, ja que és el tercer any que la pluja es queda molt per sota al que s'estima normal. El mateix succeeix amb les temperatures registrades, que s'han enfilat aquest darrer any per sobre de la mitjana estimada per al període climàtic 1991-2020.



De fet, el 2022, amb una temperatura mitjana de 17 graus, i el 2023 amb 16,8, són els anys més càlids que s'han mesurat a Sant Cugat des del 2014. Segons les dades del Servei Meteorològic de Catalunya, es tracta d'una anomalia d'1,5 graus per sobre de la mitjana esperada, ja que, tret d'aquests dos darrers anys, la temperatura al municipi s'ha situat entre els 15,6 i 15,9 graus.

I segurament el rècord va més enllà dels darrers 10 anys, que són les dades disponibles de Sant Cugat. A l'Observatori Fabra; situat a Barcelona, al Tibidabo; la temperatura anual mitjana registrada el 2022 i 2023 també ha estat la més càlida dels darrers 110 anys i es veu la tendència en l'augment del termòmetre.

Temperatura registrada a l'Observatori Fabra

Temperatura registrada a l'Observatori Fabra / Foto: Meteocat



Un fenomen que també s'evidencia a tot Catalunya, on els darrers dos anys han estat igualment els més càlids com a mínim des del 1950. A més, per primera vegada, s'han constatat dos anys tan càlids de manera seguida. Així, Catalunya segueix la línia de les xifres a escala mundial, on probablement el 2023 serà el més càlid mai registrat. A nivell europeu, el 2023 s'ha situat molt a prop del 2020, que ostenta el rècord de temperatura mitjana anual alta.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.