Albert Sales (sociòleg): 'La funció dels serveis socials no és atendre pobres, sinó cuidar les comunitats'

El sociòleg, politòleg i doctor en criminologia ha analitzat les "potencialitats dels serveis socials" en una xerrada a Sant Cugat aquest dimarts


Temes relacionats

Sergi Raventós: 'La Renda Bàsica Universal garanteix l'existència material de tothom' ( 3/mai/22)


  • Comparteix:

Marco Simarro i Albert Sales, al Celler Modernista / Foto: Cugat Mèdia

Marco Simarro i Albert Sales, al Celler Modernista / Foto: Cugat Mèdia

Els serveis socials de les administracions locals fan front a les desigualtats que genera el sistema i, això, sovint es relaciona amb gestionar situacions de pobresa. El sociòleg, politòleg i doctor en Criminologia Albert Sales, però, avisa que aquesta àrea dels ajuntaments ha d'anar més enllà: 'La funció dels serveis socials no és atendre pobres, sinó cuidar les comunitats, l'entramat del teixit social i de suport de les comunitats'. És una de les reflexions que ha fet aquest dimarts a Sant Cugat en una xerrada del cicle 'Sant Cugat, ciutat de drets', que ha tingut lloc al Celler Modernista.

Sales, investigador i professor associat a la Universitat Pompeu Fabra (UPF), ha fet un repàs de com el concepte de pobresa es va instaurar. I resulta que és una idea relativament moderna, que ve de la mà de la industrialització. "Abans el que hi havia eren males collites i la gent es moria de gana", ha evidenciat. Amb aquesta idea sobre la taula, ha avançat fins a la irrupció de l'estat del benestar, que, ha apuntat el sociòleg, permet que les persones sense ingressos per part d'una ocupació laboral puguin "seguir consumint".

El sociòleg també ha fet una mirada a Sant Cugat. Ha reconegut que sovint visita municipis "amb problemàtiques més evidents perquè són visibles als carrers", però això no eximeix que en altres casos les situacions de vulnerabilitat "es queden de porten endins".

A la ponència li ha donat pas el tinent d'alcaldia de Drets Socials i Igualtat, Marco Simarro, que ha estrenat carteres en un acte públic tot agraint la feina a la seva predecessora, Núria Gibert, present entre el públic. Per al portaveu de la CUP-PC, cal que les administracions públiques i els serveis socials siguin "garantistes", més enllà de ser "assistencialistes" perquè tothom pugui gaudir-ne de la seva cobertura. El responsable polític dels serveis socials a Sant Cugat creu en el "gran potencial transformador de les polítiques socials", però avisa que "calen canvis" per assolir-lo.


Albert Sales

La funció dels serveis socials no és atendre pobres, sinó cuidar les comunitats, l'entramat del teixit social i de suport de les comunitats



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.