Quins són els motius per fer la priotizació que s'ha decidit fer? I per fer aquests 15 grups de població?
En el moment actual, existeix una transmissió comunitària sostinguda de forma generalitzada en el nostre entorn. La presència estimada d'anticossos front el SARS-CoV-2 ha estat d'un 5,2% en la tercera ronda d'estudi de seroprevalença, fet el juny de 2020. El principal factor de risc identificat per desenvolupar una malaltia greu és l'edat, així com determinades malalties de base. Les autoritats sanitàries han hagut de prioritzar els recursos disponibles per fer front a la pandèmia segons les característiques sociosanitàries de cada zona. La priorització de la vacunació de la població es basa en un marc ètic on prevalen principis com ara la igualtat, la dignitat de drets, les necessitats, l'equitat, la protecció a la discapacitat i a la persona menor d'edat, el benefici social i la reciprocitat. A més, també s'han tingut en compte els principis d'ordre més procedimental, com ara la participació, la transparència i la rendició de comptes, en aquest ordre. Amb aquestes prioritats, s'han establert uns primers grups poblacionals que rebran la vacuna:
-Residents i personal sanitari i sociosanitari en residències de persones grans i amb discapacitat.
-Personal sanitari de primera línia.
-Altres grups sanitaris i sociosanitaris.
-Persones amb alt grau de discapacitat que requereixen d'altres persones per desenvolupar la seva vida (persones amb gran dependència no institucionalitzades.
A mesura que vagin arribant noves dosis i que aquests grups ja estiguin vacunats, la vacunació avançarà a altres grups poblacionals establerts en les prioritats esmentades.
Si el tema és una qüestió de poca disponibilitat, com he llegit en alguns articles, llavors és realment necessari que tota la població estigui vacunada? perquè no tothom es vacuna de tot, no?
Si ens vacunem, la velocitat de transmissió disminueix, així com els contagis i les morts. La vacuna dona protecció individual, però a més, conforme augmenta la proporció de persones vacunades, la transmissió del virus es va tornant més difícil; no només els vacunats es protegeixen per la vacunació, sinó també les persones no vacunades en tenir menys possibilitat de trobar-se amb persones infectades. Això és el que es coneix com a immunitat col·lectiva o de ramat o de grup, molt característica de les vacunes. En una pandèmia com aquesta, el concepte d'immunitat col·lectiva ha de ser global, a tots els països del món; independentment del seu nivell de renda, han de tenir accés a les vacunes per a totes les persones.
Expliqui'ns per què els menors de 16 anys seran els darrers en vacunar? Més enllà de que no siguin una població de risc, té a veure també el fet que aquestes vacunes que surten no disposin de resultats d'eficàcia i seguretat suficients? Ho pregunto també perquè cap de les vacunes autoritzades es podrà aplicar, per ara, a embarassades...
Els estudis realitzats fins a la data d'avui mostren que les vacunes contra la Covid-19 aprovades per les agències reguladores internacionals són segures i efectives per a tots els grups de la població en els quals s'han provat. Alguns grups no han estat inclosos en els estudis científics, i per tant, encara no hi ha evidència de la seva seguretat i efectivitat i per aquest motiu no es recomana la vacunació en:
-Menors de 16 anys (la vacuna no s'ha estudiat en menors de 12 anys d'edat i, fins ara, només està autoritzada a partir dels 16 anys)
-Dones embarassades o que estiguin alletant nadons.
Els assajos clínics controlats són necessaris per a l'autorització d'un medicament o vacuna. En general, les vacunes primer s'assagen en adults sans, doncs es considera que tenen menor risc a desenvolupar efectes adversos en cas de que aquestes els tinguessin. Però la pandèmia ha iniciat una carrera per vacunar a tots els ciutadans tan aviat com sigui possible. Alguns experts creuen que existirà una gran pressió per vacunar als nens de manera que les escoles puguin obrir amb major seguretat. De moment els fabricants de vacunes candidates, excepte AstraZeneca, no han inclòs aquesta població en els seus assajos clínics. Com qualsevol altra vacuna, ja que els requisits de seguretat i d'eficàcia han estat els mateixos que es demanen sempre per autoritzar una vacuna un cop superada la fase de desenvolupament clínic. Les agències reguladores de medicaments han treballat i treballen amb rigor i responsabilitat per assegurar que tots els medicaments, vacunes o productes sanitaris compleixin amb els estàndards de qualitat i seguretat. El procés de disseny i aprovació de les vacunes enfront de la Covid-19 ha estat ràpid perquè:
-El genoma estava publicat i accessible a tots els investigadors des del 10 de gener de 2020.
-Més de 250 grups de treball han investigat i estudiat candidats a vacunes.
-Es partia d'investigació prèvia sobre vacunes d'altres coronavirus.
-La comunitat científica porta dècades d'investigació en vacunes en general.
-En cap cas s'ha saltat cap fase, simplement s'han superposat algunes fases de la investigació clínica sense afectar el procediment d'investigació.
-La inversió pública dels governs i la iniciativa privada de diferents països ha finançat la investigació i ha donat suport en el desenvolupament de les vacunes.
-La investigació sobre la Covid-19 s'ha compartit a nivell global de manera coordinada amb la comunitat científica i els centres d'investigació.
-La vacuna s'ha començat a produir al mateix temps que es desenvolupava la fase III de la recerca.
Decidir no vacunar-se contra la Covid-19 és una decisió individual, però amb repercussions directes cap a la societat. Cada persona que decideixi no vacunar-se no només continuarà exposada al virus, sinó que en permetrà l'expansió i ho posarà més difícil per aconseguir la immunitat de grup. La vacunació és una acció personal amb una clara repercussió cap al nostre entorn més proper i cap a la societat.
Es diu que la malaltia no té una afectació greu entre les criatures, però es pot dir el mateix com a transmissors d'ella?
Nombrosos estudis conclouen que els nens són menys transmissors del SARS-CoV-2 que els adults i presenten quadres clínics menys greus. Aplicat a les característiques del nostre entorn, s'ha realitzat un important estudi fet per més d'un centenar de pediatres de Catalunya de diferents Centres d'Atenció Pediàtrica i hospitals de tot el territori, anomenat 'Covid pediàtric a Catalunya: sumant esforços per donar respostes a la Covid-19 (COPEDI-CAT)'. La segona part d'aquest estudi es va realitzar de forma prospectiva (incloent els casos nous des de l'inici de l'estudi només) a partir de 1.081 pacients pediàtrics amb una PCR positiva i 3.515 contactes familiars diagnosticats entre l'1 de juliol i el 31 d'octubre de 2020. Aquest estudi va concloure que només un 8% (86 casos) dels pacients pediàtrics amb diagnòstic de Covid-19 confirmat a Catalunya en aquest període van ser els transmissors de la infecció per SARS-CoV-2 a la resta de membres del seu nucli familiar. Aquesta segona part de l'estudi es va realitzar durant els mesos d'estiu i durant les primeres set setmanes després de l'inici de les escoles, després de la desescalada i en fase de nova normalitat, a diferència de la part retrospectiva de l'estudi, en què els casos diagnosticats corresponien al període de confinament. D'aquestes dades es constata que la lliure circulació dels infants i el retorn a les escoles no han suposat una major transmissió del SARS-CoV-2 per part d'ells. Per tant, l'afectació de la Covid-19 als menors d'edat de Catalunya segueix sent escassa després del període de confinament, amb els nens amb plena mobilitat. En més d'un 70% dels casos, el cas índex o originari del focus d'infecció del SARS-CoV-2 ha estat un adult. El nucli familiar és un dels principals espais on es transmet la malaltia. Aquest estudi de seguiment de casos nous va constatar que un 47% dels pacients pediàtrics amb Covid-19 (un total de 506) van ser asimptomàtics. En els casos amb símptomes, el més habitual era la febre (70,6%; 406 infants), seguit de tos (36,9%, 212 infants), mal de cap (24,5%, 141 infants), fatiga (24,3%, 140 infants) i diarrea (16,3% 94 infants).
No obstant, encara que els infants presenten menor incidència i gravetat, la Covid-19 representa una amenaça important per als infants i el seu abast va més enllà dels efectes físics immediats de la malaltia. A mesura que es mantenen o es tornen a imposar les restriccions de confinament, l'accés dels infants als serveis de salut essencials es pot veure greument afectat. L'escolarització i les activitats extraescolars també shan vist seriosament afectades. Per aquests motius, per recuperar la normalitat, els infants també s'hauran de vacunar quan les vacunes estiguin provades en ells.
La vacuna de la Covid-19 serà una vacuna que en un futur estigui en la llista de vacunació en la infància com ho estan altres? o serà com la de la grip que només s'aplicarà en població de risc?
Encara no hi ha estudis ni evidències científiques que hagi de ser així. És massa aviat per saber si les vacunes contra la Covid-19 proporcionaran protecció a llarg termini. Es requereixen més investigacions per respondre aquesta pregunta. No obstant això, les dades disponibles són encoratjadores: la majoria de les persones que es recuperen de la Covid-19 desenvolupen una resposta immunitària que ofereix protecció contra una nova infecció, tot i que encara no es coneix ni la intensitat ni la durada d'aquesta protecció. Al contrari que el virus de la grip, caracteritzat fonamentalment per la seva gran capacitat de mutació, el SARS-CoV-2 canvia més lentament que altres virus ARN.
OPINA
Identifica't per comentar aquesta notícia.
Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.
Avís important
Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims
Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors
No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal
Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.