Mode de Preview Global amb data de : on

Les entitats socials afronten el coronavirus

La incertesa econòmica, gestió del confinament dels usuaris i evitar els contagis, principals reptes durant aquests dies


  • Comparteix:

L'assistència a persones amb diversitat funcional o malalties com el càncer ha de seguir durant el confinament. Les entitats que donen suport a aquests col·lectius i també a altres malalts s'enfronten amb reptes imprevistos i que els obliguen a trobar solucions imaginatives per seguir prestant els serveis que ofereixen habitualment. Els usuaris segueixen tenint les mateixes necessitats però l'accés a l'assistència sanitària està més restringit, així com les activitats terapèutiques i lúdiques que es poden realitzar.

Entitats com Catalònia Fundació Creactiva i el Taller Jeroni de Moragas treballen per paliar el màxim possible els efectes tant de l'aturada econòmica com del fet de no poder sortir a fer les activitats habituals. Els seus usuaris s'han hagut d'habituar a un confinament que a vegades els costa d'entendre i que obliga a una gestió complexa. Joaquim Serrahima, director general de Catalònia Fundació Creactiva, ha explicat que en total tenen més de 550 persones confinades, 36 d'elles a Sant Cugat, que mantenen en grups d'entre 12 i 40 persones 'el més aïllats possible'. Afortunadament, ha assenyalat en declaracions al magazín de Ràdio Sant Cugat, només han d'enfrontar-se a dos casos positius, un a Vilassar de Dalt i l'altre a Cerdanyola, que ja han confinat.

Tot plegat els ha obligat a canviar la manera de treballar i a repartir els equips perquè no coincideixin entre ells. Cadascun fa 12 hores al dia tres dies a la setmana i es van alternant per tenir cura dels usuaris. El Taller Jeroni de Moragas atén per la seva banda 108 persones amb discapacitat intel·lectual o trastorns mentals, repartits entre cases particulars i residències que gestiona la fundació, a més del Centre Especial de Treball. Precisament, aquest centre s'enfronta als mateixos reptes que les empreses però amb un agreujant: alguns usuaris no entenen per què cal prendre aquesta mena de mesures i cal controlar les seves reaccions. La gerent de l'entitat, Cristina Monteagudo, ha explicat que els qui no podien seguir les recomanacions han estat enviats a casa i que això ha obligat a 'incrementar plantilla per un altre costat'. Precisament per això els grups d'usuaris es van fent més petits, ha afegit Serrahima, tot i que paulatinament 's'hi van adaptant'.

Un trasbals que també suposa un contratemps econòmics. Sense embuts, Serrahima situa l'impacte econòmic dels tancaments de centres de dia i la reducció d'activitat al Centre Especial de Treball en uns 50.000 euros. A tot això cal sumar-hi el confinament, una situació a la qual els usuaris no hi estan gens acostumats. 'Porten 15 anys sortint al menys tres vegades al dia per fer activitats', apunta el director general de Catalònia Fundació Creactiva.

Els usuaris afronten el confinament amb la millor actitud / Foto: Fundació Catalonia Creactiva
Els usuaris afronten el confinament amb la millor actitud / Foto: Fundació Catalonia Creactiva


Els malalts de càncer i el coronavirus
Els malalts de càncer també estan relacionats amb el virus, especialment amb el risc de contagi. És una població de risc, sovint amb les defenses baixes, i les entitats que els donen un cop de mà també han hagut de prendre algunes mesures davant la crisi. Des del 16 de març, les seus de l'Associació Espanyola Contra el Càncer estan tancades, tot i que segueixen oferint l'ajuda social i psicooncològica a través d'altres vies. Per exemple, la línia telefònica Infocancer ha crescut un 20% durant els dies de confinament amb consultes relacionades 'majoritàriament amb el Covid-19', ha explicat la membre de la junta de la secció local Rocío Arola. També han crescut les sessions a través de videotrucada per oferir suport durant aquesta situació, que és 'molt difícil'.

'S'afegeix tot, un malalt de càncer té tot el suport de la família però a vegades es troba sol i hi ha molts dubtes', ha assenyalat, per tant l'assistència psicooncològica és especialment important en aquestes situacions. Per altra banda, els malalts de càncer infantil també s'enfrenten a una situació complicada. L'estrés que pateix el sistema sanitari i les mesures per evitar els contagis impedeixen donar suport als petits i preocupen molt a les seves famílies, segons ha explicat la fundadora de l'Associació Anita Carolina Amado. 'Ara mateix s'han de quedar sols a casa per evitar contagi i tot això crea estrés', ha destacat. Això sí, són famílies que estan acostumades a viure amb aquestes situacions i saben posar-hi dosis 'd'esperança i humor' per paliar-les.




Joaquim Serrahima

Estan raonablement bé, hem hagut de refer tota la plantilla, fer dos equips que treballen tres dies i en descansen tres i estem tenint sort perquè no estan apareixent positius.

Cristina Monteagudo

Demanar a les persones treballadors que no podien observar aquestes mesures que es quedessin a casa i això ens ha obligat a incrementar plantilla per un altre costat. A més, s'han tancat centres, clubs esportius i empreses i això també ens ha afectat.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.